znany lekarz
Zdrowe i naturalne

Kminek

Kminek Kminek fot. Eran Chesnutt

Roślina ta znana była już w epoce kamiennej. Należy do baldaszkowatych roślin dwuletnich, ale w niesprzyjających warunkach zakwita po 3, 4 a nawet 10 latach. Wyrasta nieraz do jednego metra, ale w pierwszym roku wytwarza tylko rozetę liści oraz gruby korzeń. Nadchodzi jednak rok, kiedy kminek z rozety liści wypuszcza pęd kwiatowy o licznych baldaszkowatych kwiatostanach. Pełnia kwitnienia przypada na maj, a dojrzewania w połowie lipca. Owoce kminku zbiera się zanim całkowicie dojrzeją i zaczną się osypywać.

Właściwości lecznicze:

Działa mlekopędnie, moczopędnie, pasożytobójczo, pobudza czynności serca i układu nerwowego, poprawia apetyt, reguluje krwawienia miesiączkowe, ułatwia przyswajanie składników pokarmu,usuwa stany skurczowe w przewodzie pokarmowym, wzmacnia procesy przemiany materii przez aromatyzację, poprawia trawienie, działa żółciopędnie.

Na użytek wewnętrzny:

Napar : 1 łyżeczka kminku na szklankę wody wrzącej. Gotować 3 sekundy i naciągać 10 minut. Pić szklankę, 15 minut po posiłku – przy zaburzeniach jelitowych, niedomogach pęcherza żółciowego, zapaleniu oskrzeli i płuc.

Kminek zmielony : stosować doustnie od 0,2 do 2 g z miodem lub powidłami 2-4 razy dziennie jako lek wiatropędny.

Kminkówka domowa – przy wzdęciach i niestrawności – 1 litr wódki, 40 g owocu kminkowego i 200g cukru macerować 8-10 dni i odcedzić. Zazywać po posiłku 125 g.

Owoc kminku stosuje się w formie przyprawy do wszystkich ciężej strawnych potraw, które wzdymają, wywołują skurcze, wiatry (warto zmielić pół na pół z majerankiem i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku). Dodawać też do tłustych mięs, pasztetów, grochu, kapusty, sałatek.

Jeśli mamy po obiedzie lub kolacji sensacje wątrobowe, można brać po pół łyżeczki takiego proszku i popijać chłodnym płynem.