znany lekarz
Żywienie

Gryka zwyczajna (Fagopyrum sagittatum)

Gryka zwyczajna (Fagopyrum sagittatum) Gryka zwyczajna (Fagopyrum sagittatum) fot. wikipedia org

Gryka jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny rdestowatych. Pochodzi z Azji Środkowej. Uprawiana jest w Chinach i Indiach od 4000 lat. Do Europy sprowadzona została przez Mongołów. Surowcem spożywczym są nasiona – brązowo-brunatne, trójgraniaste orzeszki. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, natomiast posiada dużo skrobi. Powinna towarzyszyć nam jak najczęściej jako smaczny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu.

Gryka uprawiana jest również na surowiec zielarski. Ma drobne kwiaty koloru białego, różowego lub różowo-czerwonego o mocnym zapachu, zebrane w grona na szczytach pędów, rozgałęzioną łodygę, liście sercowate, skrętoległe. Kwitnie w lipcu i sierpniu i jest rośliną miododajną. Rośnie na glebach lekkich, ubogich, piaszczystych, nie jest rośliną wymagającą. Ziele gryki zbiera się w czasie kwitnienia. Suszy się ją w suszarniach, w temperaturze 1500C.

Właściwości lecznicze:

Surowce czynne zawarte w gryce to: flawonoidy, fenolokwasy, fagopiryna, kwas salicylowy, antocyjany, garbniki, sole mineralne: potas, magnez, fosfor, miedź, żelazo, fluor oraz witaminy B1, B2, PP i P. Ze względu na zawartość rutyny ziele gryki działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, podnosi odporność. Wyciągi z ziela regulują przepuszczalność naczyń włosowatych, działają moczopędnie, napotnie, pomagają w miażdżycy, nadciśnieniu, reumatyzmie, stosowane są w leczeniu bielactwa i łuszczycy, a także w niewielkich krwawieniach wewnętrznych. Przygotowanie odwaru: Jedną łyżkę ziela gryki zalewamy szklanką ciepłej wody i gotujemy przez 5 minut, następnie odstawiamy na 10 minut, aby rutyna w całości wchłonęła się do odwaru. Pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance tak przygotowanej herbatki. Kuracja trwa 3-4 miesięce, następnie na okres 3 miesięcy stosujemy przerwę w kuracji.