Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy) jest modyfikacją żywienia podstawowego, polega na zwiększeniu w potrawach ilości błonnika i płynów w celu utrzymania dobrego stanu odżywiania i uregulowania czynności wydalania kału bez stosowania środków farmakologicznych.
Błonnik pokarmowy jest substancją niejednorodną, stanowi go grupa związków chemicznych, wchodzących w skład włókna roślinnego. Określa się te związki często jako substancje resztkowe lub balastowe, które wydalane są z organizmu wraz z kałem, stąd dietę o dużej zawartości błonnika pokarmowego nazywa się dietą bogatoresztkową. W skład błonnika wchodzą składniki nierozpuszczalne w wodzie, takie jak: celuloza, hemicelulozy, lignina, zawarte w produktach zbożowych oraz rozpuszczalne: pektyna, gumy, śluzy, są to takie związki chemiczne, które nie są trawione przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, natomiast tylko one zmniejszają stężenie cholesterolu, poddawane są przez enzymy bakterii jelitowych częściowej hydrolizie
i są częściowo zwrotnie wchłaniane w jelicie grubym. Przyjmuje się, że w diecie bogatoresztkowej dzienna racja błonnika powinna wynosić 40-60 g.
Błonnik w dużym stopniu wpływa na procesy trawienia i wchłaniania w przewodzie pokarmowym:
a) poprzez konieczność żucia produktów z jego zawartością pobudza wydzielanie śliny,
b) opóźnia opróżnianie żołądka,
c) sprzyja rozwojowi mikroflory jelitowej,
d) powoduje rozluźnienie stolców, gdyż substancje resztkowe wiążą wodę i pęcznieją, zwiększając jednocześnie masę stolca,
e) pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu treść pokarmowa przesuwa się szybciej i jest łatwiej wydalana.
Właściwości błonnika pokarmowego zależą w dużym stopniu od proporcji zawartych w nim składników rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w wodzie, nadmiar tych ostatnich może utrudnić wchłanianie składników odżywczych, powodować tworzenie się w jelitach nadmiaru żelu, który opóźnia pasaż jelitowy.
Dietę bogatoresztkową stosuje się w następujących schorzeniach:
- zaparcia nawykowe,
- nadmierna pobudliwość jelita grubego,
- w profilaktyce uchyłkowatości jelita,
- w profilaktyce nowotworów jelita grubego ,
- zapalenia wyrostka robaczkowego,
- kamicy żółciowej,
- cukrzycy,
- miażdżycy,
- otyłości,
Źródła błonnika pokarmowego:
1. Produkty zbożowe:
a. mąka niskiego przemiału i produkty na jej bazie (pieczywo razowe pszenne, żytnie, mieszane, pieczywo chrupkie),
b. kasze, grube jęczmienne, gryczane, niełuskany ryż,
c. płatki zbożowe – pszenne, owsiane, kukurydziane oraz mieszane z dodatkami,
d. otręby pszenne, owsiane, pieczywo razowe z otrębami, pestkami;
2. Warzywa:
a. warzywa surowe , spożywane ze skórką,
b. warzywa strączkowe (groch, fasola, groszek zielony, soczewica, fasola szparagowa),
c. warzywa kapustne,
d. warzywa korzeniowe (buraki, marchew),
e. kalafior, kalarepa, soja;
3. Owoce:
a. dojrzałe owoce surowe, spożywane ze skórką,
b. owoce drobnopestkowe (maliny, porzeczki, jeżyny, agrest, truskawki),
c. żurawina, jabłka, śliwki, gruszki, morele,
d.owoce suszone.
Stosowanie diety, składającej się z produktów zbożowych niskoprzetworzonych, owoców i warzyw dostarcza organizmowi odpowiednią ilość błonnika pokarmowego.
Przy spożywaniu potraw o dużej zawartości błonnika należy pamiętać, że: