Dieta bogatobiałkowa - zadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co najmniej o 50% więcej białka o wysokiej wartości biologicznej, dlatego w 2/3 powinno pochodzić z produktów zwierzęcych. Dieta ta musi dostarczyć odpowiednio dużą ilość aminokwasów, biorących udział w procesach anabolicznych, takich jak: budowa i odbudowa komórek
i tkanek, tworzenie białek odpornościowych, enzymów, hormonów. Tę dietę stosuje się w następujących stanach chorobowych:
Potrawy powinny być gotowane na wodzie lub parze, pieczone w pergaminie i duszone bez obsmażania. Białko trzeba podawać z produktami wysokoenergetycznymi, aby nie było wykorzystywane do celów energetycznych.
Zalecane produkty to:
W celu zwiększania białka w diecie wzbogaca się potrawy o produkty wysokobiałkowe, które można wykorzystać do zaprawiania zup, sosów, jako dodatki do napojów mlecznych, deserów, farszów, sałatek (np. mleko w proszku, białko jaj ).