znany lekarz
Diety w chorobach

Dieta bogatobiałkowa

Dieta bogatobiałkowa Dieta bogatobiałkowa fot. neil2580 sxchu

Dieta bogatobiałkowazadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co najmniej o 50% więcej białka o wysokiej wartości biologicznej, dlatego w 2/3 powinno pochodzić z produktów zwierzęcych. Dieta ta musi dostarczyć  odpowiednio dużą ilość aminokwasów, biorących udział w procesach anabolicznych, takich jak: budowa i odbudowa komórek
i tkanek, tworzenie białek odpornościowych, enzymów, hormonów. Tę dietę stosuje się w następujących stanach chorobowych:

  • w  chorobach miąższu wątroby (wirusowe zapalenie wątroby, zwane żółtaczką zakaźną, przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby,
  • w stanach pooperacyjnych po częściowym wycięciu trzustki czy jelita grubego,
  • w zespole złego wchłaniania,
  • wyniszczenie, niedożywienie białkowe, szczególnie w chorobie nowotworowej,
  • w nadczynności tarczycy,
  • we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Potrawy powinny być gotowane na wodzie lub parze, pieczone w pergaminie i duszone bez obsmażania. Białko trzeba podawać z produktami wysokoenergetycznymi, aby nie było wykorzystywane do celów energetycznych.

Zalecane produkty to:

  • mleko i jego przetwory : sery, twarogi, napoje mleczne fermentowane;
  • jaja (na miękko);
  • chude mięso i chude wędliny;
  • chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak);
  • owoce (jabłka, winogrona, morele, brzoskwinie bez skórek i pestek);
  • warzywa (pomidory bez skórki i pestek, zielona sałata, młoda marchew, dynia, szpinak);

W celu zwiększania białka w diecie wzbogaca się potrawy o produkty wysokobiałkowe, które można wykorzystać do zaprawiania zup, sosów, jako dodatki do napojów mlecznych, deserów, farszów, sałatek (np. mleko w proszku, białko jaj ).