Celem tej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych jakościowych i ilościowych, przy maksymalnym oszczędzaniu przewodu pokarmowego, wyeliminowanie produktów, potraw drażniących przewód pokarmowy, ale pokrywających w pełni zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze. Dieta powinna poprawić stan zdrowia poprzez jak najlepsze trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Posiłki powinny być niezbyt obfite, podawane regularnie, w małych ilościach, ale często, urozmaicone i dostosowane indywidualnie dla każdego chorego. Dieta łatwo strawna jest dietą wyjściową dla wielu diet leczniczych.
Zastosowanie:
1. Choroby przełyku:
2. Choroby żołądka i dwunastnicy:
3. Choroby jelit:
4. Ostre i przewlekłe choroby układu oddechowego.
5. Okresy rekonwalescencji.
6. Wyrównanie choroby nerek i dróg moczowych.
7. Żywienie małych dzieci i osób starszych.
Z diety tej wyłącza się produkty i potrawy drażniące przewód pokarmowy, powodujące nadmierne wydzielanie soków trawiennych (potrawy pikantne), długo zalegające w żołądku (potrawy tłuste), zawierające duże ilości włókna pokarmowego (np. kapusta, rośliny strączkowe) oraz błonnika pokarmowego; dozwolony jest jedynie błonnik z młodych warzyw, dojrzałych owoców, delikatnego, pszennego lub razowego pieczywa. Przeciwwskazane są potrawy wędzone i surowe, należy usuwać z warzyw i owoców skórkę, pestki oraz zwłókniałe, twarde części starych roślin, należy unikać używek, marynat i ostrych przypraw.
W diecie lekko strawnej zabrania się stosowania takich technologii kulinarnych, jak: smażenie, pieczenie tradycyjne, zapiekanie, sporządzanie zasmażek, odgrzewanie, odsmażanie.
Zaleca się stosowanie technik kulinarnych, które ułatwiają trawienie spożywanych potraw:
Produkty i potrawy dozwolone w diecie łatwo strawnej to:
Podaż białka dla dorosłych powinna wynosić 0,75g/kg masy ciała, a tłuszczu nie więcej niż 30% wartości energetycznej całodziennego pożywienia.
Modyfikacja diety łatwo strawnej - dokonuje się jej w zależności od rodzaju choroby przewodu pokarmowego, jej nasilenia, stopnia zniszczenia błony śluzowej. Przy nasilonych objawach, takich jak: nudności, biegunki, wymioty, brak łaknienia, stosuje się dietę płynną, która wprowadza zmianę konsystencji podawanych pokarmów, łagodzi pragnienie i nawadnia organizm, nie uwzględniając jednak wartości energetycznej i odżywczej pożywienia. Podaje się wówczas płyny obojętne, jak: woda, napar rumianku lub innych ziół, słaba herbata bez cukru, woda mineralna niegazowana. W skład tej diety może wchodzić również bardzo rozcieńczony kleik albo odtłuszczony rosół.
Wraz z poprawą stanu zdrowia wprowadza się dietę płynną wzmocnioną o wartości odżywcze, może to być rozmoczone w mleku lub herbacie pieczywo, kasza manna, ryż, inne kasze rozgotowane i podane w formie kleików. Następnym etapem odżywiania jest dieta papkowata, która nie wymaga gryzienia i posiada odpowiednią wartość energetyczną i odżywczą. W przypadku długotrwałych biegunek bardzo ważne jest, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu, stąd wspomaga się organizm doustnymi płynami nawadniającymi, które zawierają sód potas i glukozę.
Modyfikację diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego stosujemy w takich chorobach jak:
Leczenie dietetyczne w chorobach wrzodowych lub innych ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego wymaga zazwyczaj stosowania diety przez wiele tygodni, a nawet miesięcy, powinno zapewnić osobie chorej podawanie pożywienia zrównoważonego pod względem energetycznym, jak i pod względem odpowiedniej ilości składników odżywczych. Ograniczenie wydzielania soku żołądkowego można uzyskać poprzez odpowiedni dobór produktów spożywczych, potraw i technik kulinarnych przy przygotowaniu posiłków. Należy ograniczyć : produkty zbożowe (pieczywo razowe i grube kasze), produkty mleczne (szczególnie kwaśne przetwory mleczne), tłuste produkty zwierzęce, tłuszcze, ostre przyprawy i używki, potrawy zbyt słone, kwaśne. Potrawy powinno przyrządzać się, gotując w wodzie, na parze, pod ciśnieniem, piec w folii. Czynnikami powodującymi pobudzanie wydzielania soku żołądkowego są zbyt obfite posiłki, jak również zbyt gorące lub zimne. Pewne fazy choroby wrzodowej, szczególnie podczas nasilenia objawów bólowych wymagają diety z dużymi ograniczeniami.