Drzewa oliwne znane są od tysięcy lat. Oliwa z oliwek była głównym produktem eksportowym starożytnych Greków, a później Rzymian. Do dzisiaj drzewka te uprawiane są w krajach Morza Śródziemnego. Znane są ze swojej wyjątkowej wytrzymałości, rosną nawet na bardzo suchych glebach i w bardzo gorącym klimacie. Dlatego są długowieczne, mogą żyć nawet 1000 lat. Obecnie największymi producentami oliwek są Hiszpania, Włochy i Grecja.
Surowa oliwka zawiera alkaloid, nadający jej gorzki smak. Są jednak gatunki wystarczająco słodkie, które można spożywać zaraz po wysuszeniu na słońcu. Najczęściej oliwki marynuje się i takie wykorzystywane są do sałatek, makaronów i różnych przekąsek.
Wartości odżywcze i zdrowotne oliwy z oliwek
Z oliwek produkuje się oliwę o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Jej skład chemiczny wygląda następująco: 70% to kwasy jedno-nienasycone i 15% kwasy tłuszczowe nasycone.
Oliwa z oliwek zawiera kwasy alfa-linolenowe, zabezpieczające przed tworzeniem się zakrzepów oraz zatorów poprzez obniżenie lepkości płytek krwi. Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy E, karotenoidów i związków fenolowych. Ponieważ oliwa z oliwek najczęściej sprzedawana jest w postaci czystej czyli virgin, dlatego zawiera wiele cennych substancji: sterole, wpływające na obniżenie cholesterolu, tokoferole, działające przeciwutleniająco, estrony, będące żeńskimi hormonami płciowymi, witaminę A - antyutleniacz, witaminę D - przyczyniającą się do wiązania wapnia i przeciwdziałająca krzywicy. Badania dowodzą, że regularne spożywanie oliwy z oliwek nie tylko obniża poziom złego cholesterolu (LDL), ale również działa przeciwnowotworowo. Ustalono także właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne oliwy z oliwek. Stosowanie oliwy z oliwek w codziennej diecie zmniejsza znacząco ból stawów i usuwa ich zesztywnienie, a spożywanie jej od wieku dziecięcego chroni przed chorobami reumatycznymi, osteoporozą i zwyrodnieniami kostnymi. Dobroczynnie działa na układ krążenia i serce, a także na sprawność umysłową, wspomaga trawienie, leczy zaparcia, pobudza wydzielanie żółci, działa przciwgrzybiczo, eliminuje z jelit grzyby drożdzopochodne.
Oliwa z oliwek od czasów starożytnych używana była również jako środek pielęgnacyjny. Dzisiaj także stosowana jest przez kobiety jako cenny naturalny kosmetyk, odżywiający skórę, włosy, paznokcie, ale także naturalny lek, leczący schorzenia dermatologiczne i owrzodzenia. Lekko ogrzana oliwa z oliwek świetnie nadaje się do masażu ciała. Działa odprężająco i dobroczynnie na skórę.
Przepis na maseczkę do włosów: 2 łyżki oliwy, 1 żółtko i 1 łyżeczkę miodu mieszamy i wcieramy we włosy. 1 szklankę oliwy z oliwek podgrzewamy i wcieramy w końcówki włosów oraz przesuszona skórę głowy. Zawijamy włosy w ręcznik lub folię na 30 minut. Potem dokładnie płuczemy i myjemy włosy odpowiednim szamponem.
Zakupy przez internet
Siemie lniane złociste 500g
Znane od dawna, głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej.Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT, flawonoidy, lignany, a także cenne ...
Olej arganowy tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Olej arganowy tłoczony jest z jąder arganu.Cechuje go lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych.W skład oleju arganowego wchodzą kwasy nienasycone w tym: kwas oleinowy 43-50% i kwas linolenowy 29-37% oraz kwasy nasycone : kwas palmitynowy 10-15% i kwas stearynowy 4-8%. ...
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno nieoczyszczony 250ml
Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej.Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1% kwasu ...
Olej z pestek moreli tłoczony na zimno nieoczyszczony - witamina B17-100ml
Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej.
Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu.
W swym składzie zawiera NNKT, witaminę A, B, E oraz składniki mineralne. Jego największym skarbem jest witamina B17, zwana ...
Imbir krojony 30g
Imbir
stanowi źródło otrzymywania leków przeciwreumatycznych, reumatyzm, alergię, choroby serca. Używany jest również do obniżenia ciśnienia i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Na co dzień uśmierza ból głowy, koi rozstrój żołądka, łagodzi bóle menstruacyjne. Badaczom udało się potwierdzić ...
Olej rzepakowy extra tłoczony na zimno nieoczyszczony 500ml
Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia „na zimno”, pozyskujemy olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. „olej dziewiczy”. Tym samym w oleju pozostają wszystkie naturalne składniki, jak: witaminy, lecytyna oraz NNKT ( Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Olej jest w 100 % naturalny, ...
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno nieoczyszczony 250ml
Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej.Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej.Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1% kwasu ...
CaliVita Oregano Oil - olej z oregano 30ml
CaliVita Oregano Oil - olej z oregano
Oregano to roślina, która występuje w Europie, Azji Mniejszej i Syberii. W starożytnej Grecji była symbolem radości i szczęścia. Ziele lebiodki pospolitej (oregano) zawiera wiele substancji aktywnych:
olejek lotny bogaty w fenole (takie jak: karwakrol, ...
Oregano olejek 50ml
Czy wiesz że… Oregano od zamierzchłych czasów uznawane było za doskonałą roślinę.Podstawową substancją czynną, która decyduje, o tak pozytywnym działaniu oregano na nasze zdrowie, jest carvacrol (udział carvacrolu w oleju z oregano w preparacie wynosi 70-80 %, resztę tworzy ponad 30 innych ...
Olej z lnianki (zwany rydzowym) tłoczony na zimno, nieoczyszczony 250ml
Potoczna nazwa „ lnianki” rydz, a także: rydzyk, lennica ,lnicznik, judra. Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych.
Olej ten ma charakterystyczny smak i zapach – lekko korzenny, kolor zaś złocisty. Ponieważ jest bogaty w naturalne antyutleniacze, np. witaminę E, jego trwałość ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
Cukier kojarzy nam się zazwyczaj z krystaliczną substancją, którą dodajemy do herbaty, kawy, ciast, deserów, przetworów owocowych itp. Wiele gotowych produktów spożywczych zawiera w swoim składzie cukier, który występuje jako sacharoza, fruktoza, glukoza, laktoza, syrop skrobiowy, (...)
W czasie zimy dostępne warzywa są znacznie uboższe w witaminy i minerały. Alternatywą wzbogacenia naszej diety w cenne składniki odżywcze są kiełki wszystkich nasion jadalnych. Kiełki są bogate w cenne witaminy: A, B, D, C, E, H, minerały: wapń, żelazo, magnez, siarkę, potas, (...)