Kolendra siewna pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Obecnie znana i uprawiana jest niemal na całym świecie: w Europie, Afryce Północnej, Azji, Ameryce Północnej i Południowej. Lubi miejsca nasłonecznione, osłonięte od wiatru, gleby ciepłe, lekkie. Należy do rodziny selerowatych. Jest rośliną jednoroczną. Znane są dwie podstawowe odmiany: drobnoowocowa i gruboowocowa. Dolne liście mają długie ogonki, blaszki pojedyncze lub podzielone, wrębne i karbowane, górne listki drobne, pierzaste. Kwiaty są małe, barwy białej lub różowej, tworzą baldachy. Owoce to rozłupnie koloru słomkowo-brunatnego. Kolendra kwitnie w czerwcu i lipcu, jej owoce dojrzewają w sierpniu. Surowcem zielarskim jest owoc kolendry. Zbiór owoców odbywa się w czasie dojrzewania baldachów głównych, kiedy owoce brunatnieją. Należy zwrócić uwagę na fakt, że owoce kolendry dojrzewają stopniowo. Po ścięciu całej rośliny, pozostawia się ją na polu, tak, aby owoce dojrzały i podeschły. Dosuszoną kolendrę młóci się. Do celów leczniczych wykorzystuje się kolendrę drobnoowocową o dużej zawartości olejku eterycznego. Substancje czynne zawarte w kolendrze: olejek eteryczny, kumaryny, związki białkowe, fitosterole, flawonoidy, kwasy organiczne, olej tłusty, węglowodany, garbniki, Witamina C, sole mineralne i triterpeny.
Właściwości lecznicze. Kolendra wykazuje działanie lecznicze na układ pokarmowy. Posiada właściwości żółciotwórcze, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Linalol zawarty w olejku eterycznym działa rozkurczającą na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, likwidując wzdęcia, bóle brzucha i hamując nadmierną fermentacje jelit. Kolendra działa również moczopędnie. Zewnętrznie stosujemy olejek z kolendry: do płukania jamy ustnej oraz w okładach na trudno gojące się rany i oparzenia. Kolendra jest cenną przyprawą, wykorzystywana do przyrządzania potraw mięsnych, wędlin, pasztetów, marynat, kiszenia ogórków, jako dodatek do ciast (szarlotki), pierników i kruchych ciasteczek, sałatek, ryżu. Jest składnikiem mieszanki przyprawowej curry. Kolendra wykorzystywana jest również w przemyśle spirytusowym ( produkcja wódek, likierów), kosmetycznym i perfumeryjnym.
Napar z kolendry: 1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalewamy szklanka wrzącej wody i odstawiamy do zaparzenia przez ok. 15 min. Pijemy ½ szklanki 2-3 razy dziennie. Działo wiatropędnie, reguluje trawienie, pobudza apetyt, znosi uczucie przepełnienia w żołądku.
Zakupy przez internet
Olej kokosowy 950 ml
Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników.Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z wysuszonego miąższu kokosa (kopry) poprzez mechaniczne wyciśnięcie.Olej ten charakteryzuje ...
Sok z ostropestu bez cukru 500ml
Ostropest plamisty to starożytne ziele pochodzące z Samarii i niektórych części Izraela. Stosowane jest przez ludzi od tysiącleci.
Owoce ostropestu zawierają 2-4% mieszaniny flawonolignanów, zwanych sylimaryną. Ponadto występuje w nich: toksyfolina, kwercetyna, tyramina, histamina, śluz, kwasy ...
Olej koperkowy tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Jest olejem tłoczonym z nasion kopru.Olej ma zabarwienie ciemno zielone i smak typowy dla rośliny kopru.Skład kwasów tłuszczowych to w 80-90% kwasy jednonienasyconenie, w tym 70-80% kwas petroselinowy. W swoim składzie zawiera również kwas oleinowy 6-10% i kwas linolowy 5-9%. Kwas petroselinowy ...
Dong Quai 100kaps.
Nazywany często kobiecym żeńszeniem” zawiera: fitoestrogeny, kumaryny, sacharozę, witaminy: A, B2, B12, E, żelazo i magnez oraz olejki eteryczne. Kumaryny rozszerzają naczynia krwionośne zwiększają ukrwienie macicy innych narządów wewnętrznych oraz działają stymulująco na ośrodkowy układ ...
Olejek do ciała i do masażu 100ml
Olejek do ciała i do masażu o zapachu passiflory na bazie Termalnej Rabczańskiej Solanki Jodowo-Bromowej, która dzięki swoim dobroczynnym właściwościom pomaga usunąć dolegliwości dermatologiczne.Olejek doskonale zmiękcza skórę rozkurczając napięte mięśnie.Skutecznie odżywia i nawilża skórę ...
Mąka z topinamburu Bio 500g
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku 17 wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.
Topinambur ...
Candimis-olej z oregano
Suplement diety zawiera olejek uzyskany z lebiodki pospolitej (Origanum vulgare) – znanej pod nazwą oregano. Głównym jego składnikiem jest olejek eteryczny, zawierający bardzo wartościowy, wykazujący działanie antyseptyczne, karwakrol ( 80% karwakrolu). Karwakrol działa jako substancja ...
Miodek z dodatkiem imbiru 250g
Opis działania miodu Działa na trawienie i krążenie krwi. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów. Pobudza system odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniu i kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Obniża poziom cholesterolu. Dezynfekuje jamę ustną.
Uważany jest jako afrodyzjak.
Ostatnio wyświetlane informacje: