Nutraceutyki to aktywne biologicznie substancje lecznicze zawarte w żywności, których skuteczność potwierdzona została licznymi badaniami naukowymi. Nutraceutyka to nauka zajmująca się badaniem żywności przede wszystkim po kątem jej właściwości leczniczych, wspomagających funkcje metaboliczne i fizjologiczne organizmu. Nutraceutyki pozbawione są własności alergizujących i cechują się lekkostrawnością. Podnoszą odporność organizmu, chronią przed chorobami np. cukrzycą, nowotworami, chorobami serca i układu krążenia, chorobami układu pokarmowego, poprawiają stan naszego zdrowia, przyspieszają regenerację organizmu po przebytej chorobie, opóźniają proces starzenia.
Przykładowe substancje nutraceutyczne
- Przeciwutleniacze. Zwalczają wolne rodniki, podnoszą odporność, opóźniają proces starzenia, chronią przed chorobami np. wieńcową i nowotworami. Przykładem przeciwutleniacza jest resweratrol, występujący czerwonych skórce czerwonych winogron, ale także w soku i czerwonym winie. Zwalcza on różne choroby między innymi grzybice. Odmiany winogron bardziej podatne na choroby grzybicze, wytwarzają znacznie większe ilości resweratolu.
Źródłem antyoksydantów są również. zielona i biała herbata, brokuły, owoce cytrusowe.
- Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki. Probiotyki to mikroorganizmy takie jak bakterie kwasu mlekowego (lactobacillus i bifidobacterium), które wpływają na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej, chroniąc w ten sposób jelita. Badania wykazują, że bakterie kwasu mlekowego hamują w jelitach rozwój związków mutagennych oraz bakterii stymulujących rakotwórcze substancje do przekształcania się w cząsteczki nowotworowe. Probiotyki przyspieszają rozkład niestrawionych resztek pokarmowych, chronią nabłonek jelitowy i znajdujące się w nim komórki immunologiczne. Bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają również na aktywność neuronów w przewodzie pokarmowym, oddziałujących na pracę jelit.
Prebiotyki to natomiast naturalne substancje obecne w żywności takie jak np. fruktoza, kwas octowy, kwas masłowy, czy propionowy. Podobnie działają jak probiotyki; wpływają na rozwój flory bakteryjnej, dbają o trawienie i prawidłową pracę jelit, wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Synbiotyki to połączenie probiotyku i prebiotyku, których właściwości lecznicze służą przywróceniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach.
- Polifenole zawarte np. w jabłkach wykazują silne właściwości antyrakowe, w szczególności zapobiegają nowotworom odbytu i jelita grubego, zmniejszają również wielkość oraz ilość polipów w jelicie, wykazują szczególne właściwości wzmacniające naczynia krwionośne, działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Do polifenoli zaliczamy np: fenolokwasy, flawonoidy, flawonole, flakony, antocyjany, izoflawony, stilbeny i ligniny.
- Błonnik (w tym pektyna) pełni istotną rolę jako czynnik chroniący przed chorobami serca i obniżający ryzyko wystąpienia zawału. Poważne programy badawcze przeprowadzone w USA udowodniły, że osoby spożywające pokarmy bogate w błonnik, zdecydowanie rzadziej zapadały na choroby serca. Po pierwsze błonnik usuwa z przewodu pokarmowego cholesterol, wiążąc się z jego cząsteczkami, nie dopuszczając do przenikania przez ściany jelit do krwioobiegu. Po drugie błonnik działa odchudzająco, ponieważ jest sycący, a więc kto spożywa jego większe ilości, zjada znacznie niej, waga więc spada. Jest to więc doskonały sposób na walkę z otyłością, nadciśnieniem krwi, wysokim poziomem „złego cholesterolu”. Po trzecie błonnik pomaga zapobiegać cukrzycy, spowalnia trawienie, a poprzez to chroni przed nagłymi skokami cukru, a więc również przed nadmiernym wydzielaniem insuliny, która musi ten cukier dostarczyć do komórek. Błonnik może być rozpuszczalny lub nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny znajdziemy w wielu zbożach, warzywach i owocach (otręby, płatki owsiane, kasza jęczmienna, fasola, groch, owoce cytrusowe, jabłka, truskawki. Pektyna pochodząca ze skórki jabłek należy do najskuteczniejszych błonników, obniżających cholesterol.
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy (omega 6) i alfa-linolenowy (omega 3), występujące w największych ilościach w tranie, olejach roślinnych, orzechach. Wspomagają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy, obniżają poziom „złego” cholesterolu, podnoszą poziom „dobrego”.
- Białka i aminokwasy, peptydy. Najwyższą wartość odżywczą mają białka produktów zwierzęcych (są lepiej trawione) w porównaniu z białkami roślinnymi. Ich źródłem są jaja, produkty mleczne (na przykład jogurt, kefir), mięso, drób, ryby.Produkty pochodzenia roślinnego takie jak fasola, soja, groch zawieraj ok. 2-25% białka, inne produkty roślinne zaledwie 1-2%. Białko ma właściwości budulcowe, a także energetyczne. Są niezbędne dla życia i zdrowia człowieka.
- Sterole i stanole roślinne. Sterole w małych ilościach są w sposób naturalny zawarte w wielu owocach, warzywach ,orzechach, ziarnach, olejach roślinnych np. rzepakowym, sojowym, kukurydzianym oraz innych produktach pochodzenia roślinnego. Stanowią podstawowy składnikiem ścian komórek roślinnych. Stanole można znaleźć w śladowych ilościach w podobnych produktach, ale przede wszystkim są one wytwarzane w procesie uwodornienia roślinnych steroli. Liczne badania naukowe pokazują, że sterole i stanole roślinne obniżają w istotny sposób stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL.
- Lecytyna, cholina. Lecytyna to naturalna substancja, która wpływa na prawidłowe funkcjonowania układu nerwowego, mózgu i serca. Poprawia pamięć i koncentrację oraz ogólne samopoczucie. Wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy. Występuje w żółtku jajka, soi, rzepaku, fasoli, orzeszkach ziemnych, orzechach włoskich, kiełkach pszenicy, wątrobie. Cholina występuje w lecytynie jako fosfatydylocholina, która rozkłada się na choinę po zjedzeniu produktów choiny lecytyną. Cholina pełni podobne funkcje jak lecytyna.

MOŻLIWY RABAT ILOŚCIOWY -> WIĘCEJ = TANIEJ!!!SPRAWDŹ W KOSZYKU!!!Olej arganowy, który już od dawien dawna służy narodowi marokańskiemu został zauważony przez resztę świata. Posiada lekko czerwonawy kolor i delikatny posmak orzeszków ziemnych, olej kosmetyczny jest dodatkowo poddawany ...

Szczególnie polecany: do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego w stanach intensywnego wysiłku umysłowego jako środek odprężający w walce z cholesterolem Cholina i Inozytol to dwie współpracujące ze sobą substancje witaminopodobne, które warto utrzymywać na prawidłowym poziomie. ...

Zwiększona witalność w ciągu dnia i przeciwdziałanie skutkom stresu fizycznego i emocjonalnego. EkaVit + ŻEŃ-SZEŃ to mieszanka dwunastu soków łącząca w sobie ich dobroczynne właściwości. Zawiera:Sok z Mango - Owoc mango jest bogaty w witaminy A, C, PP, E, z grupy B i minerały: potas, magnez, ...

Olej z pestek dyni firmy oleofarm to olej zimnotłoczony dzięki czemu zachowuje smak, zapach i kolor charakterystyczny dla pestek dyni.Wskazania i właściwości:Pestki dyni są źródłem oleju roślinnego o ciemnej zielono – brązowej barwie, orzechowym zapachu i smaku. Olej z pestek dyni tłoczony ...

Wysoka zawartość składników aktywnych (nienasycone kwasy tłuszczowe, wit. A+E+C, karotenoidy i fitosterole). Wzmacnia skórę, zwalcza zmarszczki, suchość i przedwczesne starzenie. Przywraca naturalną równowagę. 99,5% SKŁADNIKÓW POCHODZENIA NATURALNEGO.


Olej lniany tłoczony na zimno nieoczyszczony do diety dr.Budwig - 500ml - Kropla OmegaKropla omega to producent olejów roślinnych tłoczonych metodą na zimno.Temperatura tłoczenia olejów nie przekracza 36°C. Produkty nie podlegają procesom oczyszczania i rafinacji. Dlatego ich skład i ...

MOŻLIWY RABAT ILOŚCIOWY -> WIĘCEJ = TANIEJ!!!SPRAWDŹ W KOSZYKU!!!Olej arganowy, który już od dawien dawna służy narodowi marokańskiemu został zauważony przez resztę świata. Posiada lekko czerwonawy kolor i delikatny posmak orzeszków ziemnych, olej kosmetyczny jest dodatkowo poddawany ...

Szczególnie polecany: do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego w stanach intensywnego wysiłku umysłowego jako środek odprężający w walce z cholesterolem Cholina i Inozytol to dwie współpracujące ze sobą substancje witaminopodobne, które warto utrzymywać na prawidłowym poziomie. ...

Zwiększona witalność w ciągu dnia i przeciwdziałanie skutkom stresu fizycznego i emocjonalnego. EkaVit + ŻEŃ-SZEŃ to mieszanka dwunastu soków łącząca w sobie ich dobroczynne właściwości. Zawiera:Sok z Mango - Owoc mango jest bogaty w witaminy A, C, PP, E, z grupy B i minerały: potas, magnez, ...

Olej z pestek dyni firmy oleofarm to olej zimnotłoczony dzięki czemu zachowuje smak, zapach i kolor charakterystyczny dla pestek dyni.Wskazania i właściwości:Pestki dyni są źródłem oleju roślinnego o ciemnej zielono – brązowej barwie, orzechowym zapachu i smaku. Olej z pestek dyni tłoczony ...

Wysoka zawartość składników aktywnych (nienasycone kwasy tłuszczowe, wit. A+E+C, karotenoidy i fitosterole). Wzmacnia skórę, zwalcza zmarszczki, suchość i przedwczesne starzenie. Przywraca naturalną równowagę. 99,5% SKŁADNIKÓW POCHODZENIA NATURALNEGO.


Olej lniany tłoczony na zimno nieoczyszczony do diety dr.Budwig - 500ml - Kropla OmegaKropla omega to producent olejów roślinnych tłoczonych metodą na zimno.Temperatura tłoczenia olejów nie przekracza 36°C. Produkty nie podlegają procesom oczyszczania i rafinacji. Dlatego ich skład i ...
