0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Bez glutenu znaczy zdrowiej?
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 Żywienie

 
 
Bez glutenu znaczy zdrowiej?
fot:Sabine Schulte pixabaycom
 
Bez glutenu znaczy zdrowiej?
Oceń
Forum dyskusyjne

Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?

Glutenem nazywamy grupę białek o charakterystycznej budowie, występujących w pszenicy, życie i jęczmieniu. Białka te mogą być przyczyną celiakii (nietolerancji glutenu), alergii lub nadwrażliwości na gluten. Każde z wymienionych schorzeń jest inne i wymaga różnych sposobów leczenia, dlatego wszelkie podejrzenia chorobowe należy skonsultować z dietetykiem lub lekarzem. Warto jednak już na wstępie zaznaczyć, że zdaniem ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), dieta bezglutenowa nie powinna być powszechnie stosowana przez osoby zdrowe, w ślad za nieracjonalnym trendem popularyzowanym ostatnio w mediach.

Celiakia – rzadka choroba

Celiakia (nietolerancja glutenu) jest trwałą, utrzymującą się przez całe życie chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. U osób genetycznie predysponowanych spożycie glutenu prowadzi do nieprawidłowego pobudzenia układu immunologicznego jelita cienkiego, a w konsekwencji do uszkodzenia kosmków jelitowych. Na skutek tych uszkodzeń dochodzi do zaburzenia motoryki jelit i nieprawidłowego trawienia oraz wchłaniania substancji odżywczych zawartych
w pokarmach, czego następstwem są niedobory żywieniowe oraz inne związane z nimi komplikacje zdrowotne. Klasycznymi objawami celiakii, stwierdzanymi najczęściej u dzieci poniżej 5. roku życia, są m.in. tłuszczowe biegunki, wzdęcia, bóle brzucha i niedożywienie. Obecnie są one jednak coraz rzadsze, natomiast przeważają nietypowe lub bezobjawowe postacie choroby. Niekiedy jedynymi objawami są; osłabienie, bóle głowy, bóle stawów i drażliwość. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Ale uwaga! Częstość jej występowania w Europie szacuje się tylko na około 1 proc. populacji, choć oczywiście różni się ona w poszczególnych krajach.

W celu zdiagnozowania celiakii wykonuje się testy serologiczne na obecność specyficznych przeciwciał (w klasie IgA, czasem u bardzo małych dzieci dodatkowo w klasie IgG) oraz biopsję jelita cienkiego. Jedyną metodą leczenia tej choroby jest stosowanie przez całe życie diety eliminującej wszystkie produkty zawierające gluten. Warto wspomnieć, że przetwory z niezanieczyszczonego glutenem owsa, spożywane w umiarkowanych ilościach, są dobrze tolerowane przez większość osób z celiakią.

– Za żywność bezglutenową uznaje się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele tego typu wyrobów z niemal każdej grupy żywności – mówi dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia.

Alergia na pszenicę

Podobną dietę (ale nie tak restrykcyjną) muszą stosować osoby z alergią na pszenicę. W tym przypadku również mamy do czynienia z niepożądaną reakcją układu odpornościowego na skutek kontaktu z białkami pszenicy, jednak nie tylko glutenowymi. Reakcja alergiczna postępuje szybko
i może obejmować objawy ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i in.), układu oddechowego (np. duszności) oraz zmiany skórne (np. obrzęki, pokrzywka). Obecność alergii potwierdzają testy wykrywające przeciwciała, inne niż w celiakii, tzw. IgE.

Alergia na pszenicę rozwija się najczęściej we wczesnym niemowlęctwie i znacznie rzadziej występuje u młodzieży i dorosłych. W przeciwieństwie do celiakii, która jest chorobą na całe życie, alergia ustępuje najczęściej pomiędzy 3. a 5. rokiem życia. Inną cechą odróżniającą alergię na pszenicę od celiakii jest to, że ta pierwsza może wywoływać zagrażające życiu gwałtowne reakcje anafilaktyczne (tzw. wstrząs). Tymczasem w celiakii reakcje immunologiczne, nawet ciężkie, nie wywołują wstrząsu. Osoby z alergią na pszenicę powinny unikać spożywania wszelkich przetworów z pszenicy, natomiast – w przeciwieństwie do chorych na celiakię – nie muszą eliminować ze swojej diety żyta i jęczmienia, zwykle także orkiszu (odmiany pszenicy).

Nadwrażliwość na gluten (NCGS)

W ostatnich latach środowisko naukowe potwierdziło istnienie jeszcze jednej niepożądanej formy reakcji na gluten – tzw. nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, określanej też skrótem NCGS (z ang. Non-Coeliac Gluten Sensitivity). Naukowcy z kliniki w Maryland w USA szacują, że schorzenie to występuje nawet u 6 proc. populacji. Aktualnie nie ma testów potwierdzających nadwrażliwość na gluten, a diagnoza opiera się tylko na wkluczeniach. O nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten mówimy, gdy:

  • wykluczono celiakię (negatywny wynik specyficznych autoprzeciwciał, brak zaniku kosmków jelitowych),
  • wykluczono alergię na pszenicę (brak podwyższonego poziomu przeciwciał IgE),
  • zaobserwowano ustąpienie symptomów na diecie bezglutenowej,
  • zaobserwowano powrót symptomów po wprowadzeniu glutenu.

Do wspomnianych symptomów należą: ból i obrzmienie brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości i pełności, „przelewanie” w żołądku. Objawy te trudno odróżnić od objawów zespołu jelita wrażliwego (IBS).
W przeciwieństwie do celiakii, dotychczas nie opisano powikłań nieleczonej NCGS, zwłaszcza ze strony współistniejących innych chorób autoimmunologicznych.

Wyniki ostatnich analiz sugerują, że objawy NCGS mogą być w wielu przypadkach związane z nietolerancją łatwo fermentujących, słabo wchłanianych węglowodanów, tzw. FODMAP (z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols), obecnych w pszenicy,
a nie nadwrażliwością na gluten. Wymaga to jednak dalszych badań.

Jeść gluten, czy nie jeść?

Stosowanie diet eliminacyjnych, a taką jest właśnie dieta bezglutenowa, powinno wynikać ze wskazań medycznych. Decyzja o wprowadzeniu takiej diety powinna być więc zawsze konsultowana z lekarzem. Nieprzemyślane i nieumiejętne wykluczenie glutenu z diety może być m.in. przyczyną trudności diagnostycznych w przypadku rzeczywistego istnienia chorób związanych z wrażliwością na to białko.

Pamiętajmy więc, że dieta bezglutenowa to dieta lecznicza dla osób z określonymi chorobami. Natomiast ludziom zdrowym gluten nie szkodzi, podobnie jak dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa. Z wielu powodów nie powinna być ona jednak lansowana jako „metoda” na dobre samopoczucie czy zrzucenie zbędnych kilogramów. Pogląd, że dieta bezglutenowa działa odchudzająco, nie ma żadnego uzasadnienia – a jeśli ktoś na niej chudnie, to głównie na skutek wykluczania z jadłospisu tradycyjnych produktów zbożowych, bez zastępowania ich bezglutenowymi odpowiednikami.

Eksperci IŻŻ podkreślają, że dieta bezglutenowa jest nie tylko droższa i trudniejsza w realizacji, ale też jej nieuzasadnione i nieprawidłowe stosowanie niesie za sobą ryzyko niedoboru składników odżywczych, których dobrym źródłem są produkty zawierające gluten. Należą do nich m.in. witaminy
z grupy B i błonnik pokarmowy. Nierzadko także rezygnacja z glutenu powoduje wyższe spożycie innych składników (tłuszcze nasycone, cukier, sól), których zbyt wysoka konsumpcja stanowi czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób.

– Konieczność stosowania diety bezglutenowej nie oznacza radykalnych zmian w jadłospisie, jak również nie jest przeszkodą w realizacji prawidłowego żywienia – podsumowuje dr Anna Wojtasik z IŻŻ. 

Z powyższych względów zawsze zaleca się skonsultowanie ze specjalistą – dietetykiem lub lekarzem
– zarówno sposobu prowadzenia diety bezglutenowej, jak i ewentualnej wspierającej ją suplementacji. Więcej na ten temat można przeczytać na stronie www.zachowajrownowage.pl, stworzonej w ramach projektu edukacyjnego Zachowaj Równowagę, realizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia.

***

Zachowaj Równowagę to realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia projekt edukacyjny, którego pełna nazwa brzmi: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” (2011–2016). Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Jego całkowity budżet wynosi 5 294 000 CHF, z dofinansowaniem strony szwajcarskiej w wysokości 4 500 000 CHF (85% kosztów) i z budżetu Ministerstwa Zdrowia (15% środków). Partnerami projektu są: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Dietetyki i Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Więcej informacji na temat projektu Zachowaj Równowagę na stronie: www.zachowajrownowage.pl

Więcej informacji o Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy na stronie: www.programszwajcarski.pl

Aplikacja mobilna Asystent Zdrowego Żywienia do pobrania za darmo na telefony z systemem Android: http://bit.ly/zachowajrow

 

Zakupy przez internet
Niebezpieczne zboża. Groźny GLUTEN.
Niebezpieczne zboża. Groźny GLUTEN.

Niebezpieczne zboża. Groźny GLUTEN.Autor: Bożena PrzyjemskaWydawnictwo: VITALTytuł oryginału: Niebezpieczne zbożaOpis:Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie ...

Chrupki kukurydziane piramidki z solą morską bezglutenowe EKO 100g, Fiorentini
Chrupki kukurydziane piramidki z solą morską bezglutenowe EKO 100g, Fiorentini

SKŁADNIKI kukurydza* (89%), olej kukurydziany*, sól morska (1%) (*certyfikowany składnik ekologiczny) UWAGI Bez glutenu, bez zawartości

Musli Goji bezglutenowe BIO 300 g - Lima
Musli Goji bezglutenowe BIO 300 g - Lima

Odżywcze musli śniadaniowe z dodatkiej jagód goji.

120 bezglutenowych przepisów - Beata Połatyńska
120 bezglutenowych przepisów - Beata Połatyńska

120 bezglutenowych przepisów - Beata Połatyńska – doskonała książka dla wszystkich, dla których dieta bezglutenowa wydaje nudna, trudna lub nie ciekawa. We wstępie, opracowanym przez Grażynę Konińską z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej dowiadujemy się o ...

Dieta bez pszenicy - William Davis
Dieta bez pszenicy - William Davis

Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym - William Davis Bardzo modna ostatnim czasem dieta bezglutenowa ma swoich wiernych zwolenników. Wielu dietetyków uważa, że bez względu na to czy może się spożywać gluten czy też choroba zwana celiakią takie spożycie ...

Kuchnia polska bez pszenicy - Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska
Kuchnia polska bez pszenicy - Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska

Kuchnia polska bez pszenicy - Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska Obecność pszenicy i pochodnych produktów w polskiej kuchni jest wpisana w tradycję. To bowiem podstawowy produkt żywnościowy naszych prababek, nic więc dziwnego, że w znanych przepisach to właśnie pszenica, mąka i kasze stanowią ...

Makaron z alg morskich 600g
Makaron z alg morskich 600g

Makaron z alg morskich - seaweed noodles. Jest to produkt bezglutenowy i bezzapachowy. Polecany szczególnie osobom będącym na diecie, ponieważ 100g makaronu to zaledwie 17kcal. Idealnie pasuje do sałatek, zup a także do dań smażonych metodą stir fry.

 

Wartości odżywcze:

...
Amarantus Ekspandowany
Amarantus Ekspandowany

Kraj pochodzenia: Polska   Sład: 100% amarantusa   Opis:   Amarantus ekspandowany inaczej zwany jako szarłat, uprawiany głównie w Ameryce Południowej, to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie, w Polsce jeszcze nie mało znany. Proces otrzymania amarantusa ekspandowanego (tzw. ...

Mąka z Ciecierzycy
Mąka z Ciecierzycy

Kraj pochodzenia: Kanada   Sład: 100% mąka z ciecierzycy   Opis:   Mąka z ciecierzycy zaliczana jest do grup mąk, które nie zawierają glutenu. Powstaje dzięki zmieleniu nasion ciecierzycy. Jest doskonałym dodatkiem do zwykłej mąki pszennej czy też żytniej.     Zastosowanie:   Swoje ...

Makaron konjac noodle bezglutenowy EKO 350g, Better than food
Makaron konjac noodle bezglutenowy EKO 350g, Better than food

SKŁADNIKI Woda oczyszczona, mąka konjac*, błonnik  owsiany  (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Makaron noodle

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Zakupy przez internet
Niebezpieczne zboża. Groźny GLUTEN.
Niebezpieczne zboża. Groźny GLUTEN.

Niebezpieczne zboża. Groźny GLUTEN.Autor: Bożena PrzyjemskaWydawnictwo: VITALTytuł oryginału: Niebezpieczne zbożaOpis:Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie ...

Chrupki kukurydziane piramidki z solą morską bezglutenowe EKO 100g, Fiorentini
Chrupki kukurydziane piramidki z solą morską bezglutenowe EKO 100g, Fiorentini

SKŁADNIKI kukurydza* (89%), olej kukurydziany*, sól morska (1%) (*certyfikowany składnik ekologiczny) UWAGI Bez glutenu, bez zawartości

Musli Goji bezglutenowe BIO 300 g - Lima
Musli Goji bezglutenowe BIO 300 g - Lima

Odżywcze musli śniadaniowe z dodatkiej jagód goji.

120 bezglutenowych przepisów - Beata Połatyńska
120 bezglutenowych przepisów - Beata Połatyńska

120 bezglutenowych przepisów - Beata Połatyńska – doskonała książka dla wszystkich, dla których dieta bezglutenowa wydaje nudna, trudna lub nie ciekawa. We wstępie, opracowanym przez Grażynę Konińską z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej dowiadujemy się o ...

Dieta bez pszenicy - William Davis
Dieta bez pszenicy - William Davis

Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym - William Davis Bardzo modna ostatnim czasem dieta bezglutenowa ma swoich wiernych zwolenników. Wielu dietetyków uważa, że bez względu na to czy może się spożywać gluten czy też choroba zwana celiakią takie spożycie ...

Kuchnia polska bez pszenicy - Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska
Kuchnia polska bez pszenicy - Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska

Kuchnia polska bez pszenicy - Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska Obecność pszenicy i pochodnych produktów w polskiej kuchni jest wpisana w tradycję. To bowiem podstawowy produkt żywnościowy naszych prababek, nic więc dziwnego, że w znanych przepisach to właśnie pszenica, mąka i kasze stanowią ...

Makaron z alg morskich 600g
Makaron z alg morskich 600g

Makaron z alg morskich - seaweed noodles. Jest to produkt bezglutenowy i bezzapachowy. Polecany szczególnie osobom będącym na diecie, ponieważ 100g makaronu to zaledwie 17kcal. Idealnie pasuje do sałatek, zup a także do dań smażonych metodą stir fry.

 

Wartości odżywcze:

...
Amarantus Ekspandowany
Amarantus Ekspandowany

Kraj pochodzenia: Polska   Sład: 100% amarantusa   Opis:   Amarantus ekspandowany inaczej zwany jako szarłat, uprawiany głównie w Ameryce Południowej, to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie, w Polsce jeszcze nie mało znany. Proces otrzymania amarantusa ekspandowanego (tzw. ...

Mąka z Ciecierzycy
Mąka z Ciecierzycy

Kraj pochodzenia: Kanada   Sład: 100% mąka z ciecierzycy   Opis:   Mąka z ciecierzycy zaliczana jest do grup mąk, które nie zawierają glutenu. Powstaje dzięki zmieleniu nasion ciecierzycy. Jest doskonałym dodatkiem do zwykłej mąki pszennej czy też żytniej.     Zastosowanie:   Swoje ...

Makaron konjac noodle bezglutenowy EKO 350g, Better than food
Makaron konjac noodle bezglutenowy EKO 350g, Better than food

SKŁADNIKI Woda oczyszczona, mąka konjac*, błonnik  owsiany  (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Makaron noodle

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...
 
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Zdrowy brzuch na wakacjach
Co zrobić, aby swobodnie cieszyć się wypoczynkiem na wakacjach? Pakując...
 
Owoce i warzywa w diecie niemowlaka
Warto dbać o dobre nawyki żywieniowe już na samym początku życia dziecka –...
 
Bez glutenu i bez wyrzeczeń w restauracji
Dieta bezglutenowa to temat, który w ostatnim czasie zyskał dużo...