znany lekarz
Żywienie

Ziemniaki, pyry, kartofle, grule, bulby ...

Ziemniaki, pyry, kartofle, grule, bulby ... Ziemniaki, pyry, kartofle, grule, bulby ... fot. Maddox74 pixiabay com

Zbyt mało mówi się o właściwościach zdrowotnych ziemianków. Panuje powszechna opinia, że sprzayjają nadwadze, są ciężko strawne, a głównym składnikiem, jaki zawierają to skrobia. Te pochodzące z Ameryki Południowej warzywa, przywiezione do Europy przez Hiszpanów, stały się podstawowym produktem żywnościowym dla późniejszych pokoleń. W polskiej kulturze kulinarnej ziemniak zadomowił się na dobre. Dla wielu obiad bez ziemniaków jest bezwartościowym posiłkiem. Podawane są w różnych formach. Do wyboru mamy między innymi: ziemniaki z wody, ziemniaki opiekane, gotowane w łupinie, puree, placki ziemniaczane, frytki, chipsy ziemniaczane, kopytka, pyzaki ziemniaczane, bukty ziemniaczane.

Właśności odżywcze i lecznicze ziemniaka

Ziemniaki zawierają małą ilość tłuszczu, są natomiast bogatym źródłem węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. W 100 g ziemniaków znajduje się ok.80 kcal. Dodatki w postaci, masła, smalcu, śmietany, sosów, podnoszą znacznie ich kaloryczność. Najlepiej zastapić je duszoną marchewką i zielonym groszkiem. Ilość białka to 2% (jest to bialko pełnowartościowe i łatwostrawne). Witaminy: witamina C  (duże ilości, chociaż sporo jej ilość tracona jest podczas gotowania), B1, B6, D, PP, K, E, U. Minerały: potas (najwięcej jest go w skórce, średniej wielkości ziemniak ma dwa razy więcej potasu niż banan), siarka, fosfor, wapń, magnez. Mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan, cynk.

Duża ilość witaminy C działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Błonnik chroni jelita i wspomaga trawienie. Ziemniaki zalecane są przy dolegliwościach żoładkowych np. wrzodach, stanach zaplanych błony śluzowej żołądka, nadkwasocie, również w zaparciach, chroniczym zmęczeniu i anemii. Surowy sok z ziemniaków skutecznie leczy nie tylko wrzody, ale również osteoartretyzm. Uzupełniamy go sokiem z marchwii lub jabłka z dodatkiem miodu. Łagodzimy w ten sposób niezbyt przyjemny zapach i smak. Sok z ziemniaka można również dodać do zupy. Wywar z łupin ziemniaka skutecznie leczy schorzenia przewodów moczowych, usuwając z nich złogi i piasek nerkowy. Z kolei napar ze skórki zawiera dużo potasu. Pomaga w obniżeniu ciśnienia, usuwając nadmiar wody z organizmu i poprawiając pracę serca. Wdychany leczy nieżyty układu oddechowego. Liczne właściwości lecznicze wykazują ziemniaki odmiany słodkiej. Zawierają one duże ilości skrobi, a także białko, witaminę C, E oraz sporo beta-karotenu. Odmiana tych ziemniaków dobroczynnie działa na choroby oczu, chroni przed nowotworami np. płuc, a także wpływa na dobry stan skóry. Ziemniaki, a zwłaszcza ich skórka są bogate w kwas chlorogenowy, przeciwdziałający mutacjom komórkowym. Skórka ziemniaków wykazuje właściwości antyoksydacyjne, neutralizujące działanie wolnych rodników, uszkodzających komórki. Surowy ziemniak można przykładać do chorej lub poparzonej skóry.

Przy zakupie ziemniaków należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Powinny mieć regularny kształt: okrągły lub podłużny, gładką skórkę bez widocznych zmian chorobowych na powierzchni, zielonych przebarwień oraz kiełkujących oczek.