To przykre i bolesne schorzenie polega na przewlekłym zapaleniu błony śluzowej jelita grubego, w obrębie której pojawiają się owrzodzenia. Proces zapalny lokalizuje się w okrężnicy i okolicy odbytu, a następnie może rozprzestrzenić się na całe jelito. Pojawiają się ogniska martwicy z obrzękami, pęknięcia błony śluzowej i krwawienie.
Objawy choroby:
Chory cierpiący na wrzodziejące zapalenie jelita grubego skarży się na:
Po 10 latach trwania zapalenia okrężnicy wzrasta ryzyko zachorowania na raka. W ponad 80 proc. przypadków choroba ma charakter przewlekły, nawracający. Zdarza się, że choroba rozwija się miejscowo np. w okolicy odbytu lub niektórych fragmentach okrężnicy. U chorych występuje okresowa remisja lub choroba występuje jednorazowo, nie dając później już żadnych dolegliwości. W 10 proc. przypadków choroba przebiega stale bez remisji, u 5 proc. ma bardzo gwałtowny przebieg z silnymi bólami brzucha, biegunką, gorączką septyczną, odwodnieniem. Istnieje niebezpieczeństwo perforacji jelita, zapalenia otrzewnej, które są stanem zagrażającym życiu.
Co doprowadza do wrzodziejącego zapalenia okrężnicy?
W jaki sposób diagnozujemy wrzodziejące zapalenie jelita?
Dieta sposobem na wrzodziejące zapalenie jelit.
Produkty, których należy unikać:
Zioła, które mogą być pomocne w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelit.
Świeży liść aloesu, ziele bylicy bożego drzewka, kora kasztanowca, ziele krwawnika, ziele dziurawca, liść orzecha włoskiego, liść pokrzywy, liść czarnej porzeczki, korzeń prawoślazu, kwiaty rumianku, kwiaty nagietka.
Zioła wykazują silne działanie lecznicze poprzez właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyalergiczne, przeciwkrwotoczne. Mogą zahamować rozwój zapalenia jelita, a nawet doprowadzić do całkowitego ustąpienia choroby.