znany lekarz
Zdrowie

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Wrzodziejące zapalenie jelita grubego fot. wwwmdz glatt ch

To przykre i bolesne schorzenie polega na przewlekłym zapaleniu błony śluzowej jelita grubego, w obrębie której pojawiają się owrzodzenia. Proces zapalny lokalizuje się w okrężnicy i okolicy odbytu, a następnie może rozprzestrzenić się na całe jelito. Pojawiają się ogniska martwicy z obrzękami, pęknięcia błony śluzowej i krwawienie.

Objawy choroby:

Chory cierpiący na wrzodziejące zapalenie jelita grubego skarży się na:

Po 10 latach trwania zapalenia okrężnicy wzrasta ryzyko zachorowania na raka. W ponad 80 proc. przypadków choroba ma charakter przewlekły, nawracający. Zdarza się, że choroba rozwija się miejscowo np. w okolicy odbytu lub niektórych fragmentach okrężnicy. U chorych występuje okresowa remisja lub choroba występuje jednorazowo, nie dając później już żadnych dolegliwości. W 10 proc. przypadków choroba przebiega stale bez remisji, u 5 proc. ma bardzo gwałtowny przebieg z silnymi bólami brzucha, biegunką, gorączką septyczną, odwodnieniem. Istnieje niebezpieczeństwo perforacji jelita, zapalenia otrzewnej, które są stanem zagrażającym życiu.

Co doprowadza do wrzodziejącego zapalenia okrężnicy?

  • Alergia pokarmowa, nietolerancja mleka,
  • słaba odporność na stres,
  • zakażenie bakteriami (np. Campylobacter, Escherichia coli) lub wirusem cytomegalii (CMV),
  • zakażenie pasożytami np. Entamoeba histolytica (pełzakowe zapalenie okrężnicy),
  • zakażenie odbytnicy i okrężnicy drogą płciową przez dwoinki rzeżączki, Chlamydia, wirusy Herpes,
  • antybiotykoterapia wywołująca rzekomobłoniaste zapalenie jelit lub toksyczne działanie innych leków (stosowane w formie czopków),
  • niedobór krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych,
  • odkładanie kolagenu pod nabłonkiem lub nacieki limfocytarne w błonie śluzowej jelita.

W jaki sposób diagnozujemy wrzodziejące zapalenie jelita?

  • Badanie USG, które może pokazać rozlane pogrubienie ściany jelita grubego,
  • badanie laboratoryjne: podniesione wskaźniki OB. I CRP, świadczące o toczącym się stanie zapalnym, leukocytoza, anemiaanemia, w niektórych przypadkach trombocytoza,
  • badanie na autoprzeciwciała ANCA,
  • bakteriologiczne badanie stolca,
  • kolonoskopia z pobraniem wycinków z różnych miejsc jelita,
  • inne formy obrazowania: chromoendoskopia, laserowa mikroskopia konfokalna.

Dieta sposobem na wrzodziejące zapalenie jelit.

  • Produkty, które należy spożywać:
  • produkty z owsa np. owsianka,
  • gotowane warzywa (szczególne marchewka i warzywa zielone),
  • soki warzywne np. z kapusty, wykazujące działanie przeciwzapalne,
  • delikatne mięso z kurczaka, indyka z upraw ekologicznych,
  • napar z siemienia lnianego (wypijać najlepiej codziennie rano),
  • oleje rybne bogate w omega-3, łagodzące objawy choroby.

Produkty, których należy unikać:

  • produkty żywnościowe wysoko przetworzone, wywołujące stany zapalne w jelitach,
  • nabiał, pszenica, biała mąka, cukier, drożdże,
  • kofeina, alkohol, cola (podrażniają śluzówkę jelit)

Zioła, które mogą być pomocne w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelit.

Świeży liść aloesu, ziele bylicy bożego drzewka, kora kasztanowca, ziele krwawnika, ziele dziurawca, liść orzecha włoskiego, liść pokrzywy, liść czarnej porzeczki, korzeń prawoślazu, kwiaty rumianku, kwiaty nagietka.

Zioła wykazują silne działanie lecznicze poprzez właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyalergiczne, przeciwkrwotoczne. Mogą zahamować rozwój zapalenia jelita, a nawet doprowadzić do całkowitego ustąpienia choroby.