znany lekarz
Żywienie

Seler korzeniowy i naciowy. Korzeń i łodyga z Hollywoodem w tle.

Seler korzeniowy i naciowy. Korzeń i łodyga z Hollywoodem w tle. Seler korzeniowy i naciowy. Korzeń i łodyga z Hollywoodem w tle.

Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety hollywoodzkiej. Wcześniej też gościł na salonach, nawet dużo wcześniej, bo był przyprawą możnych na stołach średniowiecznej Europy. Tak naprawdę zawsze na salonach, bo w starożytnym Rzymie liście selera były wybijane na monetach wraz z wawrzynem.

Przypisywano mu wiele zalet, w tym uważany był za afrodyzjak, szczególnie we Francji, gdzie pito sok selerowy z myślą o niezapomnianych wrażeniach z doznań, które zwą się pożądaniem.

Obecnie szczególnie ceniony jest w USA i Japonii, gdzie przypisuje mu się niezliczoną ilość zalet. Uważany za warzywo o szczególnych właściwościach odchudzających i oczyszczających. Ma niezwykle niską ilość kalorii, co w połączeniu z naturalną zdolnością do spalania kalorii powoduje pożądanie go wśród osób, które czują się krągłe. Seler przeczyszcza organizm, jednocześnie usuwając z niego toksyny. Ma silne działanie moczopędne, sprawiając, że usuwa z organizmu nadmiar płynów zatrzymywanych na skutek zmory naszych czasów, w postaci wszechobecnych produktów przesolonych, nadmiaru alkoholu i innych używek.

Amerykanie i Japończycy podkreślają jego zalety jako antyoksydanta, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Seler posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także spożywanie tego warzywa od niepamiętnych czasów uważane było za antidotum na stany depresyjne. Seler posiada bardzo silne olejki eteryczne, które determinują jego smak. Co warte podkreślenia, seler jest absolutnym liderem wśród warzyw korzeniowych, jeżeli chodzi o zawartość fosforu. To szczególnie cenne dla tych, którzy nie jedzą ryb, chociaż zawsze będę ich namawiał do zmiany tego nawyku. Liście selera zawierają kwas foliowy, aminokwasy, glikozydy oraz bogactwo witamin z grupy B, jak również tę szczególnie cenną i w tej postaci świetnie przyswajalną witaminę C. Bardzo dobrze łączy się z marchwią, która łagodzi jego ostry aromat, dodając jednocześnie nam witaminę A. Róbmy soki marchwiowe z selerem – koniecznie! Są pyszne i wyjątkowo wpływają na nasze zdrowie, łącząc zalety tych dwóch warzyw.

Seler polecany jest w diecie amerykańskiej, szczególnie modnej wśród gwiazd, wypijany na czczo w postaci soku. Dostarcza fosfor, potas, cynk i inne dobroci, usuwając jednocześnie toksyny, poprawiając wygląd skóry i włosów. Toż to gwiazdor jest ten seler, choć wygląda jako korzeń niezbyt seksownie. Obiera się go trudno, bo jest chropowaty, jakby mu kto guzów ponabijał. W ogóle brzydki wydaje się być seler korzeniowy i nie obrażając go, przypomina trochę mózg ludzki. A jednak kochają go gwiazdy i pożądają. Przypomina mi się śliczne powiedzenie pewnej ślicznej i mądrej pani, że w mężczyźnie najbardziej przystojny jest jego mózg. I tu tkwi tajemnica selera korzeniowego. Naciowy jest ładniejszy od korzeniowego i według wielu badań posiada jeszcze więcej zalet. Na pewno jest trochę ładniejszy i liście jego wybijane były, jak już wspomniałem, na monetach w starożytności. W naszym portalu znajdziecie wiele dań i sałatek z selerem. Pamiętajcie o nim i często zamiast notorycznego spożywania ziemniaków w dodatku ze schabowym, zastąpcie je nim właśnie. Czy to w formie naciowej (przystojniejszej), czy korzeniowej, jak inteligentny,myślący facet, z dużym poczuciem humoru.