znany lekarz
Selen

Selen - silny antyoksydant

Selen - silny antyoksydant Selen - silny antyoksydant fot. miccala

Selen to pierwiastek śladowy, występujący praktycznie we wszystkich tkankach organizmu. Najwięcej jest go w wątrobie, nerkach, trzustce, śledzionie i jądrach. Stosunkowo niedawno odkryto, że pierwiastek ten jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla naszego organizmu.

Badania potwierdzają, że selen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, chroniącym przed nowotworami, chorobami serca i krążenia, zapaleniami stawów. Selen wzmacnia błony komórkowe, utrzymuje w zdrowiu włosy, paznokcie i skórę. Opóźnia proces starzenia, wzmacnia odporność. Wraz z witaminą E, nie tylko unieszkodliwia wolne rodniki, ale usuwa również toksyny z organizmu: ołów, kadm, rtęć.

Selen chroni przed zapaleniem stawów, stwardnieniem rozsianym oraz przed infekcjami. Łagodzi objawy menopauzy, wspomaga męską potencję. Utrzymuje w dobrym stanie oczy i wzrok. W formie naturalnej selen występuje w glebie. Na terenach ubogich w selen, zawartość tego pierwiastka w pożywieniu może być również bardzo niska. Najwięcej selenu znajdujemy w orzechach brazylijskich (102 mcg/100g), małżach, ostrygach, melasie jasnej, ziarnach zbóż, jajkach i mleku (w zależności od ilości selenu w pokarmie przeznaczonym dla kur i krów).

Niedobór selenu objawia się osłabieniem, częstymi infekcjami, łatwym męczeniem sie, bezpłodnością, szybszym starzeniem komórek. W przypadku konieczności zażywania selenu w postaci suplementu, powinien być on zażywany wraz z witaminą E. Pamiętać należy o tym, że selen jest toksyczny i jego nadmiar może skutkować wypadaniem włosów, próchnicą zębów, problemami ze strony układu pokarmowego, kwaśnym smakiem w ustach, spadkiem wagi, drętwieniem i utratą czucia w kończynach. Organizm potrzebuje znikomą ilość selenu dziennie. Najlepiej dostarczać go do organizmu z żywnością, zawierającą w swoim składzie ten cenny mikroelement.