znany lekarz
Apteka suplementy
Potas reguluje gospodarkę wodną

Potas

Potas Potas

Potas to jeden z najważniejszych dla naszego organizmu minerałów, który wraz z sodem i chlorem tworzy elektrolity, odpowiedzialne za ilość wody w organizmie. Największe stężenie potaspotasu jest wewnątrz komórek, a sodu w płynie pozakomórkowym. Równowaga między tymi jonami wpływa na prawidłową ilość płynów ustrojowych w organizmie. Nasz organizm zawiera dwa razy więcej potasu niż sodu. Potas odpowiada za pracę serca, syntezę białek, prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Wraz z jonami sodu i chloru uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, reguluje bicie serca, obniża ciśnienie krwi, inicjuje proces skurczu mięśni, bierze udział w przekształceniu glukozy w glikogen, działa moczopędnie, przyspieszając usuwanie z organizmu produktów przemiany materii. Zalecana dawka potasu w ciągu dnia wynosi 3,5 g. Istnieją pewne sytuacje, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na potas. Dzieje się tak w przypadku wymiotów i/lub biegunek, częstego picia kawy i napojów alkoholowych, zażywania leków moczopędnych, spożywania nadmiaru żywności wysoko przetworzonej oraz cukru, narażenia na nadmierne pocenie (aktywność fizyczna, upały). U osób z obniżonym poziomem potasu mogą wystąpić zawroty głowy, wymioty, spadek ciśnienia krwi, osłabienie mięśni, męczliwość, spowolnienie odruchów, suchość skóry, wzmożone pragnienie, niewydolność krążenia. Nadmiar potasu w organizmie może być spowodowany nieprawidłowym funkcjonowaniem nerek lub przyjmowaniem jednocześnie różnych preparatów, zawierających potas. Najczęstszym objawem nadmiernej ilości potasu w organizmie jest zaburzenie pracy serca. Najlepszą formą uzupełniania potasu w naszym organizmie jest codzienne spożywanie owoców i warzyw. Bardzo dużo potasu zawierają ziemniaki, banany, pomarańcze, melony, maliny, soki owocowe i warzywne, owoce suszone, zielone warzywa liściaste, melasa, orzechy, brokuły, pomidory, surowa biała kapusta, jagnięcina, drób, mleko, jogurt. Potas działa najlepiej w obecności witaminy B6. Ciekawostką jest fakt, że podczas gotowania warzyw w wodzie traci się do 50% potasu, dlatego zaleca się gotowanie warzyw na parze. Potas zapobiega nadciśnieniu, udarowi mózgu i poważnym chorobom serca. Dbajmy więc o naszą codzienną dietę, w której nie może zabraknąć potasu. Zawsze najlepsze są naturalne źródła tego cennego pierwiastka. Osoby chore mogą korzystać również z suplementu.