znany lekarz
Żywność

Owoce

Owoce dostarczają organizmowi dużą ilość witamin, składników mineralnych, kwasów owocowych, pektyn oraz błonnika, są więc niezbędnym elementem zdrowego odżywiania. Ponadto zawierają węglowodany w postaci łatwo przyswajalnych cukrów prostych czyli glukozy i fruktozy oraz dwucukrów czyli sacharozy. Owoce znajdują się na trzecim poziomie piramidy żywienia. Należy  je spożywać przynajmniej w 2 porcjach dziennie. Spożywanie owoców wzmacnia układ odpornościowy i reguluje przemianę materii. Owoce sa bogate w witaminę C, pod tym względem najbardziej wartościowe są owoce jagodowe. Ponadto mają dużo  beta-karotenu, witamin z grupy B oraz witaminy K i E. Owoce zawierają cenne składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, miedź, mangan, cynk i selen. Są źródłem kwasów organicznych, (jabłkowego, cytrynowego, winowego, benzoesowego) regulujących trawienie i działających antybakteryjnie, a ponadto wpływający na smak i aromat. Barwniki - chlorofil, antocyjan i karoten - nie tylko nadają odpowienią barwę owocom, ale również pełnia również ważne funkcje fizjologiczne. Garbniki odpowiadają za smak, a olejki eteryczne decyduja o aromacie owoców.