MNISZEK POSPOLITY (Taraxacum officinale) – inne nazwy to: mleczaj, mlecz, wilczy ząb, lwi ząb. Spotykany w krajach klimatu umiarkowanego. Mniszek pospolity jest byliną z rodziny astrowatych. Posiada liście lancetowate, bezogonkowe, kwiaty zółte. Zarówno kwiaty jak i łodyga wypełnione są białym sokiem. Mniszek pospolity występuje na stanowiskach naturalnych: polach, łąkach, nieużytkach, na skrajach lasów. Jest rośliną mało wymagającą, rośnie nawet na suchych i słabych glebach. Jako surowiec leczniczy wykorzystywany jest korzeń i kwiat mniszka.
Składniki odżywcze: korzeń – substancje gorzkie, trójterpeny, fitosterole, wielocukry, pektyny, żywice, aminy, kwasy organiczne, witaminy: A, B, C, D, mikroelementy: kobalt, mangan, bor, miedź, cynk, żelazo; kwiaty – flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny, trójterpeny, cukry;
Właściwości lecznicze: wzmacnia przemianę materii, działa żółciopędnie, wspomaga pracę wątroby, przyspiesza metabolizm, działa moczopędnie, leczniczo wpływa na skórę.