znany lekarz
Miedź

Miedź

Miedź Miedź fot. kataqaci

Miedź to mikroelement, który potrzebny jest naszemu organizmowi, ponieważ współdziała z żelazem w procesie syntezy hemoglobiny w czerwonych ciałkach krwi. Miedź pełni również istotną rolę w wytwarzaniu kolagenu, który wzmacnia nasze kości, stawy i skórę. Poza tym jest przeciwutleniaczem, zwalczającym działanie wolnych rodników, przyspieszających procesy starzenia komórek. Inne ważne funkcje jakie pełni w organizmie to: wytwarzanie hormonów nadnerczy, wspomaganie wchłaniania witaminy C oraz żelaza, ochrona i wzmacnianie naczyń krwionośnych i włókien nerwowych, regulacja poziomu cholesterolu we krwi, współuczestniczenie w wytwarzaniu energii. Niedobór miedzi prowadzi do anemii, obrzęków, problemów z włosami i skórą, zaburzeń odczuwania smaku, krwotoków, infekcji, chorób serca, osteoporozy, zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz tarczycy. Dzienne dawka potrzebna dojrzałemu organizmowi wynosi ok. 2 mg. Nadmierne spożycie miedzi skutkuje takimi objawami jak: zmęczenie, rozdrażnienie, depresja, problemy z koncentracją, biegunki, bóle mięśni, wymioty. Miedź może być magazynowana w organizmie, dlatego nie musi być spożywana codziennie. Właściwa dieta powinna zapewnić odpowiednią ilość miedzi w organizmie. Wystarczy sięgnąć po produkty pełnoziarniste, orzechy, skorupiaki, awokado, wątrobę zwierzęca, ostrygi, owoce, warzywa strąkowe, drożdże piwne, oliwki. Organizm lepiej przyswaja miedź, jeżeli w pożywieniu występują również żelazo. Wchłanianie miedzi zmniejsza się natomiast w obecności witaminy C, cynku, wapnia, manganu, molibdenu Jeżeli konieczne jest przyjmowanie suplementów należy pamiętać, aby istniała równowaga między ilością miedzi i cynku lub zażywać je oddzielnie w odstępie kilku godzin. Nadmiar miedzi spożywanej z suplementami może być dla organizmu toksyczna.. Szkodliwym źródłem przyswajania przez nas miedzi mogą być miedziane rurki oraz sprzęty kuchenne, ale także tabletki antykoncepcyjne, papierosy, spaliny samochodowy i wysoko przetworzona żywność