znany lekarz
Mikroelementy

Miedź

MIEDŹ -  niezbędna do przyswajania żelaza i wykorzystania przez organizm witaminy C, uczestniczy w procesach przemiany materii, oddychania, pobudza aktywność enzymów, buduje kolagen, wzmacnia tkankę łączną, naczynia krwionośne, pomaga w tworzeniu mieliny, osłonki nerwów, reguluje wydzielanie hormonów przez tarczycę, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, zapobiega chorobom nowotworowym. Pomaga leczyć infekcje, grypę, gorączkę, osłabienie, reumatoidalne zapalenie stawów, reumatyzm, anemię, zmiany kostne. Magazynowana jest w organizmie, nie ulega łatwo zniszczeniu.

Występowanie: orzechy, wątroba, grzyby, ostrygi, krewetki, owoce morza, awokado, szpinak, sałata, gryka, owies, ziemniaki, oliwki, groch, aloes, orzechy, pomarańcze.