KAPUSTA – pochodzi z Azji Mniejszej i basenu Morza Śródziemnego, gdzie do dzisiaj rośnie w stanie naturalnym. W Polsce znana od wieku XV. Uprawiana niemal na całym świecie. należy do roslin dwuletnich, w pierwszym roku wykształca się część jadalna, zwana główką, drugi rok to generatywny rozwój kapusty. Odmiany wczesne mają główki mniejsze i luźniejsze, a odmiany późniejsze wykształcają duzo większe i bardziej zbite główki. Kapusta przeznaczona jest do spożycia bezpośredniego, kwaszenia i do przechowywania. Do kwaszenia nadają się tylko główki odmian późnych;
Składniki odżywcze: witaminy: C, B, E, K, wapń, magnez, potas, fosfor, siarka, beta-karoten, kwas foliowy, jod, żelazo;
Właściwości lecznicze: wykorzystywane są liście surowe, duszone i kwaszone, zarówno w leczeniu wewnętrznym jak i zewnętrznym. Sok z kapusty leczy dolegliwości żołądkowe, skórne, żylaki, hemoroidy, trudno gojące rany, owrzodzenia, infekcje, reumatyzm, anemię, wrzody, pobudza trawienie, wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo;
Ilość kalorii: w 100 g – 28 kcal.