KALAFIOR – należy do rodziny kapustowatych, uprawiany w czasach starożytnych, do Polski trafił w XVI wieku. Jest to jedno z najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczej. Surowcem sa kwiatostany, liście, najwcześniej sadzone kalafiory plonują od połowy czerwca. Kalafior jest cenionym warzywem dietetycznym, najlepiej trawionym ze wszystkich kapustnych, mrozony nieiele traci ze swoich właściwości odżywczych. Kalafior jest świetnym dodatkiem do sałatek, zup i dań mięsnych;
Składniki odżywcze: białko 1,5%, węglowodany 2,5%, duża zawartość witaminy C, witaminy: A, B1, B2, B6, K, PP, wapń, magnez, żelazo, fosfor, fluor, cynk, jod, mangan;
Właściwości lecznicze: silne właściwości przeciwrakowe, przeciwutleniające, wskazany podczas diety, jest lekkostrawny, niskokaloryczny, wzmacnia odporność organizmu, oczyszcza krew;
Ilość kalorii: w 100 g – 16 kcal.