znany lekarz
Mikroelementy

Żelazo

Żelazo Żelazo fot. pixabay

ŻELAZO – jest niezbędne do produkcji czerwonych ciałek krwi, syntetyzuje obecną w krwinkach czerwonych hemoglobinę, zawartą w mięśniach mioglobinę oraz niektóre enzymy. Żelazo magazynowane jest w ustroju w formie kompleksu białkowego. W przyswajaniu żelaza pomagają mangan, kobalt, witamina C. W absorpcji żelaza przeszkadzają nadmierne ilości cynku i witaminy E. Żelazo wspomaga procesy wzrostu, chroni organizm przed infekcjami, przed niedokrwistością, leczy anemię. Niedobór żelaza skutkuje osłabieniem, zmęczeniem, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, kołataniem serca, szumami w uszach, bladością skóry, zajadami w kącikach ust. Nadmiar żelaza jest dla organizmu toksyczny.

Występowanie: mięso czerwone, małże, ostrygi, wątróbka, pokrzywa, suszone brzoskwinie, ziarna, drożdże piwne, melasa, nasiona dyni, bób, nasiona słonecznika, suszone figi, płatki owsiane.