znany lekarz
Cynk-wspiera układ odpornościowy

Cynk-odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie organizmu

Cynk-odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie organizmu Cynk-odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie organizmu fot. pixabay

Cynk należy do tych mikroelementów, którego niedobór powoduje poważne konsekwencje. jednym z nich jest natychmiastowe spowolnienie procesu wzrostu. Cynk odpowiada za regulacje informacji genetycznej w naszym organizmie, istotnie oddziałuje na system odpornościowy, decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu hormonów i wytwarzaniu hemoglobiny, bierze udział w procesach metabolicznych, jest niezbędny w syntezie białka i kwasów nukleinowych, istotnie wpływa na budowę i funkcjonowanie błon komórkowych, współuczestniczy w tworzeniu insuliny, odpowiada za kurczliwość mięśni. Bez cynkcynku rany trudniej sie goją, choruje skóraskóra, pojawia się wysypka, opryszczkaopryszczka, trądzik, włosy wypadają lub słabo rosną, na paznokciach widoczne są białe plamy, spada odporność, organizm zmaga się z osłabieniem, infekcjami, rozdrażnieniem, depresją, zaburzeniami smaku i powonienia. Cynk jest niezbędny dla prawidłowego wzrastania i dojrzewania płciowego oraz zachowania płodności mężczyzn. Jest przeciwutleniaczem, chroni wzrok przed ślepotą związana ze starzeniem się organizmu, spowalnia procesy starzenia, uczestniczy w syntezie kolagenu oraz prostaglandyn. Przyspiesza gojenie owrzodzeń, działa leczniczo na żylaki, reguluje poziom ciśnienia krwi oraz pracę serca. Zapotrzebowanie na cynk wzrasta podczas ciąży i karmienia piersią, w sytuacji przewlekłego stresu i depresji, w czasie terapii hormonalnej, podczas przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych i leków moczopędnych, w czasie przeziębienia, wzmożonej aktywności fizycznej, częstego spożywania kawy, herbaty i napojów alkoholowych oraz palenia papierosów, w przypadku łuszczycy i innych chorób przewlekłych, w okresie pooperacyjnym. Aby zapobiec wystąpieniu poważnych dolegliwości i zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu należy włączyć do codziennej diety pokarmy bogate w cynk. Należą do nich: ostrygi (50 mg w 100 g), podroby, mięsomięso, grzyby, ziarna (sezam - 10 mg w 100 g, dyniadynia – 7 mg w 100 g), orzechy (w szczególności orzechy brazylijskie), jajka, rybyryby, krewetki, kraby, produkty pełnoziarniste, drożdżedrożdże piwowarskie, korzeń imbiru, ser żółty. Zawartość cynku w produktach w dużej mierze zależy od miejsce, gdzie żyją zwierzęta i rosną rośliny. Najlepiej przyswajalny jest cynk pochodzący produktów mięsnych. Należy pamiętać o tym, że spożywanie tych produktów w połączeniu z herbatą lub kawą spowalnia wchłanianie cynku. Cynk wykazuje skuteczniejsze działanie w obecności wapnia, miedzi, fosforu, selenu, witaminy A, B6, F. Z kolei nadmierna ilość cynku może ograniczyć wchłanianie miedzi i żelaza, a także przyspieszyć wydalanie żelaza z organizmu. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na cynk waha się od 10 do 20 miligramów. Nie ma ryzyka przedawkowania cynku w postaci naturalnej, ponieważ jego nadmiar usuwany jest z moczem i kałem. Ostrożnie natomiast należy postępować z suplementami. Ich nadmierne spożywanie może powodować nudności, biegunkę, ospałość, zawroty glowy.