znany lekarz
Warzywa

CIECIERZYCA

CIECIERZYCA CIECIERZYCA fot. Khalid Mahmood-Creative Commons Attribution-Share Alike 30 Unported license

CIECIERZYCA – pochodzi z Azji, bardzo popularna w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie, jest jednoroczną rośliną strąkową, nasiona z wyglądu przypominają groch., sa koloru żółtego, czerwonego, brązowego, czarnego. Rośina osiąga wysokość od 50-100 cm, liście ma nieparzystopierzaste, kwiaty motylkowe, fioletowe, purpurowe lub białe. Lubi miejsca ciepłe, nasłonecznione, gleby lekkie, bez nadmiernej wilgoci. ;

Składniki odżywcze: witaminy z grupy B, wapń, fosfor, cynk, potas, mangan, żelazo, kwas foliowy, beta-karoten, białko, kwaws szczawiowy, cytrynowy i octowy;

Właściwości lecznicze: Bardzo dobrze działa na prace przewodu pokarmowego i nerek. Wzmacnia odporność organizmu, bardzo dobrze wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci;

Ilość kalorii: w 100 g –kcal.