Pęcherzyk żółciowy ma kształt gruszki i pojemność ok. 80 ml. W okresie międzytrawiennym, kiedy otwór do dwunastnicy jest zamknięty, żółć z wątroby spływa do pęcherzyka żółciowego. Po spożyciu pokarmów zwierających tłuszcze, pęcherzyk uwalnia kwasy żółciowe do dwunastnicy, gdzie pomagają one w rozkładaniu tłuszczów pokarmowych na drobne kuleczki. Umożliwia to enzymom dalsze ich trawienie, a ponadto składniki żółci są konieczne do wchłaniania produktów trawienia tłuszczów z jelit. W wyniku zakażenia bakteryjnego, pasożytniczego lub toksycznego dochodzi do zapalenia pęcherzyka żółciowego. Pojawiają się wówczas bóle kurczowe z prawej strony pod żebrami, czasem są to bóle tępe, ugniatające, promieniujące do lewej łopatki, nasilające się po spożyciu pokarmów tłustych, smażonych, pieczonych, sosów i innych. Dodatkowo występują nudności, odbijanie, wzdęcia, niesmak w ustach, zaparcie lub nawet wymioty.
Innym schorzeniem pęcherzyka żółciowego jest kamica żółciowa, która powstaje w pęcherzyku żółciowym wskutek wytrącania się z żółci cholesterolu, barwników żółciowych, wapnia i innych jej składników. Do tego dochodzą inne czynniki takie jak: nieprawidłowe żywienie, powtarzające się stany zapalne pęcherzyka, nadwyżka cholesterolu w organizmie, zbyt duże zagęszczenie żółci i trudności w jej odpływaniu.
Charakterystycznym objawem kamicy żółciowej jest tzw. kolka żółciowa, która następuje w momencie, kiedy kurczą się drogi żółciowe, w których utknęły jakieś złogi lub pojedynczy kamień, uniemożliwiając swobodny przepływ żółci. Oprócz ostrego bólu występują dreszcze, gorączka, poty gorączkowe. Prawie zawsze pojawia się stan zapalny pęcherzyka. Konieczna jest wówczas operacja, a jeśli jest to niemożliwe, podaje się środki uspokajające, rozkurczające (poszerzają drogi żółciowe) przeciwdziałające zastojowi żółci oraz stosuje się odpowiednią dietę.
W wielu przypadkach kamica żółciowa przebiega bezobjawowo. Czasem zdarza się, że drobny kamyczek wydostaje się z pęcherzyka żółciowego wraz z żółcią i jest na tyle mały, że przedostanie się przewodami żółciowymi do dwunastnicy.
Warto zapobiegać kamicy żółciowej, aby w przyszłości uniknąć bardzo przykrych dolegliwości związanych choćby z atakami kolki żółciowej. Jak możemy temu zapobiec? Przede wszystkim unikajmy tłustych zwierzęcych pokarmów, nadmiaru żółtek, słodyczy, cukru, ograniczajmy białka zwierzęce, spożywajmy dużą ilość warzyw i owoców oraz produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe np. orzechy, oliwa z oliwek itp., jedzmy produkty pełnoziarniste, dbajmy o regularne odżywianie się, pijmy dużo wody, która chroni przed nadmiernym zagęszczeniem żółci, pamiętajmy, że sok z cytryny ułatwia przepływ żółci i wypłukuje drobne złogi, a gorzkie zioła pobudzają przepływ żółci. Żółciopędnie działają następujące zioła: dziurawiec, estragon, kminek, mięta, korzeń mniszka, róża, a rozkurczająco: anyż, arcydzięgiel, czarnuszka, lawenda, melisa, mięta, rumianek, nagietek. Zioła odpowiednio i regularnie stosowane powodują unormowanie składu żółci, zapobiegają tworzeniu się kamieni, a nawet rozpuszczają i usuwają drobne złogi.