Białko całkowite
60-80 g/l (6,0-8,0 g/dl)
W białku całkowitym występują albuminy, alfa1-globuliny, alfa2-globuliny, beta-globuliny i gamma-globuliny. Większość białek jest wytwarzana w wątrobie. Ulegają one stałej odnowie i degradacji. Stężenie białka we krwi zależy od jego podaży w pokarmach, od syntezy głównie w wątrobie i komórkach układu siateczkowo-śródbłonkowego, zależy również od utraty białek przez nerki, przewód pokarmowy, skórę i płuca.
Przyczyny podwyższonych wartości białka:
- wytwarzanie białek patologicznych np. szpicak mnogi,
- nadmierna produkcja białek fizjologicznych w marskości wątroby, stanach zapalnych,
- odwodnienie organizmu.
Przyczyny zaniżonych wartości białka:
- niedostateczną podaż białka (wadliwe żywienie, niedożywienie, jadłowstręt, dieta ubogobiałkowa),
- upośledzenie wchłaniania białka z przewodu pokarmowego,
- nadmierna utrata białka przez przewód pokarmowy (np. w wyniku stanów zapalnych jelit), nerki (zespól nerczycowy), skórę (oparzenia), płuca (choroby oskrzeli i płuc,
- niedostateczna synteza białka w wątrobie (uszkodzenie wątroby),
- wzmożony katabolizm białka ( w nowotworach, posocznicy, nadczynności tarczycy).