BABKA LANCETOWATA (Plantago lanceolata) – występuje w Europie Północnej, bardzo dobrze znana w Polsce. Rośnie głównie na łąkach. Oprócz babki lancetowatej znane są również: babka zwyczajna, występująca na pastwiskach i przydrożnych drogach, której liście również mają właściwości lecznicze oraz babka średnia, rosnąca na ciepłych łąkach i murawach, pełniąca ważną rolę w pszczelarstwie.
Składniki odżywcze: sole mineralne (krzem, cynk), glikozydy, kwasy organiczne, pektyny, śluzy, saponiny, garbniki, flawonoidy, witamina C, witamina K;
Właściwości lecznicze: działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego takich jak: krztuściec, dychawica oskrzelowa, zapalenie oskrzeli. Pomocna w schorzeniach wątroby i układu moczowego. Przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych. Świeże, roztarte liście przyspieszają gojenie ran, regenerują skórę.