SERCOWY SPECJAŁ :
0,5 kg utartych na tarce cytryn zmieszaj z ½ kg miodu, dodaj 20 zmielonych jąder pestek moreli. Wszystko wymieszaj i zażywaj rano i wieczorem po 1 łyżce przed posiłkiem .
WINKO SERCOWE („Poradnik Uzdrawiacza”)
Kieliszek białego wina gronowego, dodać po 10 kropli soku z ruty i soku z krwawnika (do kupienia w aptece i w sklepach z ziołami) . Wypij w ciągu dnia.
WINO NA SERCE (Stefania Korżawska „Przewodnik po zdrowym życiu”)
Do garnka wlać butelkę wina białego gronowego, wytrawnego, wrzucić 10 świeżych łodyg pietruszki wraz z liśćmi, gotować około 10 minut. Następnie dodać 2 łyżki octu jabłkowego i 5 łyżek miodu, wymieszać i jeszcze raz zagotować . Przecedzić i rozlać do czystych butelek.
W dolegliwościach sercowych pić 3 razy dziennie 1 łyżkę w kieliszku ciepłej wody. Wszystkie te składniki winka są właściwie dobrane, oczyszczają i wzmacniają organizm a przede wszystkim odnawiają przepracowane