znany lekarz
Choroby układu krwionośnego

Anemia

Anemia Anemia fot. @ ArenaCreative Depositphotos

ANEMIA – czyli niedokrwistość występuje w sytuacji, kiedy hemoglobina spada poniżej 7,76 mmol/l, a liczba krwinek czerwonych u kobiet spada poniżej 3 800000 w 1 mm3, u mężczyzn 4 000000 w 1 mm3. Jak wiadomo hemoglobina transportuje tlen do narządów organizmu. W wyniku niedotlenienia dochodzi do zakłóceń w pracy serca i mózgu. Główne objawy anemii to: bladość skóry, spojówek, błon śluzowych jamy ustnej, zawroty głowy, bóle głowy, zmęczenie, osłabienie, czasem zasłabnięcie i omdlenia, trudności w koncentracji, osłabienie pamięci, zaburzenia w pracy serca. Wyróżniamy różne rodzaje niedokrwistości:

  1. Niedokrwistość pokrwotoczna, spowodowana krwotokami w wyniku urazów, operacji, chorób, komplikacji poporodowych.
  2. Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego, witaminy B6 – przyczyną jest niska podaż tych składników w pokarmie, zaburzenia wchłaniania ich w organizmie z powodu np. chorób jelit, wątroby, trzustki, nowotworów, utraty tych składników w wyniku krwawienia.
  3. Niedokrwistość aplastyczna spowodowana niewydolnością komórek macierzystych jako wada wrodzona lub w wyniku uszkodzenia przez czynniki zewnętrzne np. trucizny, środki owadobójcze, toksyny bakteryjne, zakażenia wirusowe, promieniowanie, niektóre leki.
  4. Niedokrwistość hemolityczna występująca w wyniku hemolizy, czyli rozpadu krwinek czerwonych. W normalnym stanie hemoliza odbywa się w śledzionie, gdzie dochodzi do rozkładu starych i uszkodzonych erytrocytów, usuwanych później z organizmu. Jeżeli natomiast rozpadowi ulegają duże ilości krwinek, które nie dożyły tych 120 dni, tyle, ile powinny żyć, dodatkowo rozpad ich odbywa się poza śledzioną, wówczas szybko dochodzi do niedokrwistości.