znany lekarz
Apteka suplementy
Witamina B12

Witamina B12 - wróg anemii

Witamina B12 - wróg anemii Witamina B12 - wróg anemii

WITAMINA B12 – WRÓG ANEMII, ALE NIE TYLKO

Witamina B12 czyli kobalamina, jest jedyną witaminą z grupy B magazynowaną w dużych ilościach w organizmie, przede wszystkim w wątrobie. Jest ona rozpuszczalna w wodzie, jako jedyna zawiera mikroelementy. Wchłanianie witaminy B12 jest dość skomplikowane. Aby ten proces mógł się rozpocząć, kwas żołądkowy musi mieć odpowiednie stężenie. Wówczas enzymy trawienne oddzielają witaminę B12 od białka zawartego w pożywieniu. Następnie witamina B12 łączy się z białkiem wytwarzanym przez komórki ściany żołądka i transportowana jest do jelita cienkiego. W jelicie cienkim następuje wchłanianie witaminy B12. Do prawidłowej absorpcji potrzebna jest odpowiednia ilość wapnia.

Witamina B12 jest niezbędna do podziału komórek oraz do powstawania i regeneracji czerwonych ciałek krwi. Zapobiega anemii. Przyspiesza metabolizm homocysteiny, chroniąc w ten sposób naczynia krwionośne i serce.

Drugą bardzo ważną rolę, jaką spełnia witamina B12 w organizmie to ochrona tkanki nerwowej, a przecież wiadomo, że prawidłowe działanie układu nerwowego wpływa na sprawne funkcjonowanie organizmu. Często niedobór tej witaminy powoduje zaburzenia neurologiczne, zmęczenie, mrowienie w kończynach, drętwienie kończyn, osłabienie mięśni. Ponadto witamina B12 wchodzi w skład osłonki mielinowej nerwów, dlatego też pełni ona ważną rolę w leczeniu stwardnienia rozsianego, które polega na uszkodzeniu i zaniku tej osłonki. Na pewno witamina B12 wzmacnia układ odpornościowy organizmu i uwalnia energię. Korzystnie działa na ludzi starszych, wzmacnia ich fizycznie i psychicznie, zapobiega infekcjom, zwiększa zdolność koncentracji, poprawia pamięć i przyspiesza procesy myślowe.

Kobiety będące w ciąży  i matki karmiące powinny zadbać o odpowiednią podaż pokarmów zawierających witaminę B12. Są to przede wszystkim pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, wieprzowina, wołowina, tłuste ryby, żółtka jaj, sery, mleko. Warto pamiętać, że witamina B12 działa o wiele bardziej skutecznie w obecności innych witamin z grupy B, a także witaminy C, wapnia, żelaza, sodu, potasu. Ciekawostką jest, że wyczerpanie witaminy B12 z organizmu może trwać trzy lata. Jednak pewne choroby np. Leśniowskiego-Crohna, mogą przyczynić się do szybkiej jej utraty.

Dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12 u osób dorosłych wynosi 1,5 µg.

Nadmiar witaminy B12 usuwany jest z moczem, nie są znane właściwości toksyczne tej witaminy.