znany lekarz
Apteka suplementy
Witamina B1 - tiamina

Witamina B1 chroni system nerwowy

Witamina B1 chroni system nerwowy Witamina B1 chroni system nerwowy fot. bhjoco

Witamina B1 – podobnie jak inne witaminy z grupy B, tiaminatiamina pełni bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego. Chroni przed stanami zapalnymi nerwów, pomaga w depresji, nerwicy, poprawia nastrój, wspomaga pracę mózgu, ułatwia zapamiętywanie, pomaga w koncentracji. Tiamina jest również niezbędna do wytwarzania energii; uczestniczy w przemianie węglowodanów w energię. Wpływa na pracę serca i mięśni. Pełni ważną rolę w prawidłowym wzroście u dzieci. Chroni starsze osoby przed kataraktą. Dzienna dawka witaminy B1 to ok. 50 mg. Tiamina jest bardzo nietrwałą witaminą, łatwo ulega rozkładowi pod wpływem gotowania lub innego przetwarzania żywności. Ponadto duże starty tej witaminy powodowane są przez kontakt z wodą, powietrzem, alkoholem, kofeiną, lekami. Witamina B1 występuje w produktach pełnoziarnistych, ziarnach zbóż, otrębach, drożdżach, słoneczniku, owocach morza, fasoli, wieprzowinie, mleku. Tiamina to witamina rozpuszczalna w wodzie, a więc nie może być magazynowana w organizmie. W związku z tym musi być codziennie dostarczana z pożywieniem, najlepiej w formie świeżej, nieprzetworzonej, pełnowartościowej, aby odpowiednia jej ilość trafiła do organizmu. Długotrwały niedobór witaminy B1 wymaga długiego czasu, aby mogła zostać uzupełniona. Najgroźniejszym skutkiem braku tiaminy w organizmie jest choroba beri-beri, objawiająca się przede wszystkim zapaleniem nerwów i niewydolnością serca. Poza tym niedoborom B1 towarzyszy znużenie, drażliwość, osłabienie pamięci i koncentracji, splątanie, nerwowość, depresja, mrowienie i drętwienie kończyn, niedowład kończyn, spowodowany uszkodzeniem nerwu. Zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta u osób, które piją nadmierne ilości alkoholu, cierpią na depresje i lęki, zażywają leki hormonalne i moczopędne, odchudzają się, są po operacji, przechodzą infekcję. Tiamina łatwiej wchłania się z jelita, jeżeli spożywamy ją z kwasem foliowym. Jej działanie w organizmie jest silniejsze w obecności witaminy C, E oraz manganu i siarki. W zasadzie jest nietoksyczna, jej nadmiar usuwany jest przez nerki i skórę.