Witamina B5 – kwas pantotenowy należy do witamin z grupy B-kompleks. Podobnie jak witamina B2 wzmacnia organizm w walce ze stresem. Pomaga w budowie komórek, jest potrzebna do zachowania zdrowia, prawidłowego ogólnego rozwoju i rozwoju układu nerwowego. Wspiera funkcjonowanie gruczołu nadnerczy, wspomaga wydzielanie kortyzonu i innych hormonów kory nadnerczy, odpowiedzialnych za przemianę materii, wspomagających organizm w walce z alergiami, dbających o zdrowie skóry, nerwów i mięśni. Witamina B5 jest niezbędna do wytwarzania przeciwciał oraz przemiany węglowodanów w energię. Już jej niewielki niedobór odczuwany jest jako zmęczenie, problemy z trawieniem, podatność na infekcje, nasilenie objawów alergicznych, bóle i zawroty głowy, utrata apetytu, drętwienie i mrowienie, wahania nastroju, męczliwość mięśni, problemy ze skórą, piekące stopy. Długotrwały niedobór może prowadzić do zaburzeń składu krwi, hipoglikemii, zaburzeń koordynacji ruchu, wrzodów dwunastnicy. Witamina B5 jest dostępna w wielu produktach np. wątróbce wieprzowej, świeżych orzechach, kiełkach pszenicy, otrębach pszennych, roślinach strączkowych, jajkach, brokułach i innych zielonych warzywach, drożdżach, produktach pełnoziarnistych. Witamina B5 łatwo tracona jest w wyniku przetwarzania żywności. Poza tym kofeina, leki zawierające siarkę, tabletki nasenne zmniejszają zawartość witaminy B5, przyjmowanej z posiłkami. Witamina B5 działa skuteczniej w obecności innych witamin z grupy B, witaminy C, wapnia i siarki. Osoby narażone na niedobory witaminy B to: osoby żyjące w stresie, żywiące się żywnością wysoko przetworzoną, alergicy, osoby spożywające regularnie alkohol. Kiedy witamina B5 działa leczniczo? W chorobach związanych ze stresem, alergiach, zespole chronicznego zmęczenia, trudno gojących się ranach, zapaleniach stawów, niektórych rodzajach anemii i niektórych problemach z odpornością.