znany lekarz
Leki naturalne

Warzywa

Warzywa Warzywa fot. prairiebeat

Warzywa leczą

Od zalania dziejów człowiek jako istota rozumna korzysta z tego, co wokół rośnie, kwitnie i dojrzewa. Przyroda jest fenomenalna - uczy nas jak ratować życie. Jednym z największych jej darów jest umiejętność samoleczenia. Rozwijająca się cywilizacja wraz ze swoimi wynalazkami w dziedzinach takich jak: medycyna, chemia, farmakologia, zatraciła w człowieku tok naturalnego leczenia i zepchnęła go na margines. Dziś świadomość ludzi zmienia się, powrót do natury nastąpił ze wzmożoną siłą i do łask wróciło wiele naturalnych sposobów leczenia (do nich należą leczenie roślinami, owocami i warzywami). Można ich wyliczać wiele, ale najcenniejsze zostaną opisane poniżej:

Do znanych i cennych naturalnych leków należy KAPUSTA:

Z surowych liści kapusty białej robimy okłady na spuchnięte stawy, stosujemy je na bolące kolana, łokcie, nadgarstki, kostki u nóg (rozwałkować liść kapusty lub połamać i przyłożyć na chore miejsce i zabandażować).

Surowa kapusta przykładana na piersi pomoże astmatykom, osobom cierpiącym na rozedmę płuc.

Liście z kapusty obniżają tez ciśnienie krwi – przykładać je na kark, łydki i okolice nerek.

Kapusta jest też dobra jako środek przeciwbólowy. Okłady z niej przynoszą ulgę w bólach nowotworowych, reumatycznych, gośćcowych i stłuczeniach. Można tez stosować przy stanach zapalnych korzonków nerwowych (okłady z prasowanych liści kapusty – prasujemy przez bawełnianą szmatkę – okład trzymać ciepło i powtarzać 3 razy dziennie).

Znanym sposobem są kompresy z wywaru liści kapusty, stosowane na nieżyt żołądka (okład na brzuch) również na migreny i zapalenia zatok.

Znakomity jest też sok z surowej kapusty na schorzenia wątroby, na kamicę nerkową, polecany cukrzykom, osobom nadpobudliwym.

CHRZAN – nazywany słowiańskim żeń-szeniem to naturalny antybiotyk, który ma zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń.

Zewnętrznie stosowany jest na reumatyzm. Świeży chrzan utrzeć i nałożyć w postaci kompresu na chore miejsce, zacząć od 5 minut przy skórze wrażliwej natrzeć oliwką. Można też zrobić okład z liści, które należy rozwałkować.

Do takiej kuracji można stosować wyciąg z chrzanu. 3-4 dag chrzanu, zmiażdżonego lub tartego, zalać 1 litrem przegotowanej wody zimnej i po 10 godzinach napój można pić parę razy w ciągu dnia.

Chrzan jest też odkażającym lekiem na dziąsła i jamę ustną. Jest znany jako środek przeciwbólowy na zęby – żujemy świeży lub suszony kawałek chrzanu. Dobry jest też na krwawiące dziąsła i paradentozę.

Chrzan ułatwia trawienie, jest żółciopędny. Można też zrobić syrop – 2 korzenie utrzeć na tarce i zasypać paroma łyżeczkami cukru, po puszczeniu soku, pić 2-3 łyżeczki dziennie.

PIETRUSZKA - okłady z niej działają przeciwzapalnie. Leczy zapalenie sutka, gruczołów mlekowych, łagodzi stany zapalne po ukąszeniach os, pszczół , komarów.

Wywar jest środkiem moczopędnym, leczy stany zapalne dróg moczowych, można go zrobić z naci świeżej i suszonej pietruszki.

Po zmieszaniu soku z pietruszki ze spirytusem (1:1) jest znakomity na nerwobóle, bóle po półpaścu, porażeniu nerwu trójdzielnego, bóle zębów. Działa rozgrzewająco i kojąco.

Sok z korzenia pietruszki jest dobry na wybielenie piegów. Wywabia też plamy pigmentowe i pochodzenia wątrobowego.

CEBULA – jest darem leczącym wiele schorzeń.

Okłady z utartej cebuli leczą bóle głowy, migreny. Papkę nałożyć na głowę i owinąć chustką a potem ręcznikiem .

Okłady z tartej cebuli leczą reumatyzm stawowy i stany pourazowe.

Sok cebulowy zakraplany do ucha łagodzi bóle i szumy. (tampon zamoczony w soku włożyć do ucha).

Sok z cebuli leczy nieżyt jelit i guzki krwawnicze (mieszać z ciepłą wodą 1:1 w ilościach nieprzekraczających 25 g – 2 razy dziennie pić).

Miazga lub sok jest też dobra na oparzenia, odmrożenia, na rany i owrzodzenia – przykładać na chore miejsce.

Gotowane łuski cebuli są dobre na powstrzymanie biegunki (2 garście łusek zalać 1 l  wrzątku i gotować 5 – 10 minut. Pić ciepłe.

POR – ma właściwości antytoksyczne, ułatwia wydalanie moczu, oczyszcza krew.

Surowy sok z pora zmieszany z mlekiem można stosować jako środek oczyszczający skórę twarzy, łagodzi wypryski i objawy trądziku młodzieńczego.

Okłady z pora gotowanego w mleku stosować można jako opatrunki na miejsca opuchnięte, rany, wrzody (kompresować na ciepło).

SELER – ma znakomity wpływ na metabolizm, pracę nerek, serca, wątroby. Słynie jako lek przedłużający młodość i naturalny afrodyzjak, ma też właściwości odchudzające.

Napar z świeżej naci, suszu łagodzi objawy kolki jelitowej, likwiduje wzdęcia.

Seler jest znakomity na gościec, artretyzm, podagrę ( 3 selery gotować,  aby zmiękły  i otrzymany wywar pić parę razy dziennie – selery zjadać).

Wywar (40 g liści selera gotujemy w 1 l wody - 10 minut , po zmieszaniu z mlekiem 1:1, pić na czczo po 1 szklance. Pomoże wyleczyć kaszel i zlikwidować chrypkę.

MARCHEW – poza walorami smakowymi i kosmetycznymi, ma ona właściwości lecznicze, jest znakomita do odchudzania 100 g marchwi to tylko 10 kalorii.

Marchew gotowana skuteczna jest przy biegunkach niemowlęcych. Kilka marchwi zetrzeć na grubej tarce, zalać 1 l wody – gotować do uzyskania papki, dodać szczyptę soli i podawać łyżeczką  lub w butelce.

Przy chorobach nerek polecana jest mieszanka soku z  marchwi i selera 2:1 .pić przez kilka tygodni 2 szklanki dziennie.

Sok z marchwi jest dobry na zmęczone oczy. Pić 2 szklanki dziennie

Mieszanka soku z marchwi i rzeżuchy ogrodowej jest dobra w leczeniu niedoczynności tarczycy. ( 1 szklanka dziennie – proporcja 1:1 soków )

Mieszanka soku z marchwi i jabłka służy do kuracji oczyszczających organizm. (3 dniowa dieta, która polega na spożywaniu soku z marchwi i jabłek w ilościach nie ograniczonych).

Do pielęgnacji skóry stosuje się sok ze świeżej marchwi. Pół szklanki soku rozprowadzamy na skórze płatkiem kosmetycznym.

CZOSNEK - to najbardziej znany i skuteczny środek przywracający zdrowie, stosowany na przestrzeni wieków  do leczenia chorób jak i w profilaktyce. Jest naturalnym antybiotykiem, stąd jego zastosowanie w zwalczaniu chorób pochodzenia bakteryjnego i wirusowego. Niszczy on też grzyby i drożdże, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia serce – stosowany jest jako nalewka alkoholowa, okłady z miazgi, naparów, nasiadówek i lewatyw.

3 główki czosnku wycisnąć w wyciskaczu i zalać pół litry spirytusu 70%. Odstawić na 10 dni (w ciemne miejsce . Przecedzić i wlać do butelki. Stosować w infekcjach dróg oddechowych, grypach, katarach, a można też zapobiegawczo. Pić 3 razy dziennie po 20 kropli.

1 stołową łyżkę soku z czosnku zmieszać ze 100g  40% czystej wódki, zlać do butelki – odstawić na parę dni, potrząsając nią. Pić po 25 kropli rano i wieczorem przez 10 dni – obniży to ciśnie, leczy stany zapalne żył i miażdżycę.

2 główki czosnku, 3 cebule rozdrobnić w mikserze, dodać sok z cytryny, zalać to wszystko butelką białego wytrawnego wina. Odstawić, potrząsając na parę dni, przecedzić potem i pić 3 razy dziennie po 1 stołowej łyżce przed posiłkiem. 14-dniowa kuracja obniży poziom cukru we krwi.

3 ząbki czosnku wycisnąć i zalać 1 szklanką gotowanego mleka. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki jest to znakomity sposób na grypę i kaszel.

CYKORIA – jest lekiem przeciw stanom zapalnym dróg moczowych, schorzeniom wątroby, regulatorem przemiany materii i pomaga w schorzeniach skóry.

5 stołowych łyżek wysuszonego zmielonego korzenia cykorii zmieszać z 1 stołową łyżką skrzypu, dodać po 1 łyżce rdestu ptasiego i korzenia wilżyny - to wszystko zalać ¾ litra wrzątku i odstawić na 5 minut. Pić 3 razy dziennie po ½ szklanki. Mieszanka ta dobra jest na zapalenie cewki moczowej i pęcherza.

na  kamicę nerkową  - odwar z cyrkonii – rozdrobnić korzeń i zalać go ¾ litra wody, doprowadzić do wrzenia, gotować parę minut i odstawić, po wystudzeniu pić 3 razy dziennie po ½ szklanki.

dobry na choroby wątroby i woreczka żółciowego – to rozdrobniony (2 łyżki korzenia cykorii) zalać 1 szklanką wrzątku. Odstawić do naciągnięcia na 5 minut. Popijać w ciągu dnia łykami.

W dolegliwościach trawiennych pomocny jest sok ze świeżych liści cykorii. Pić go w ilości kilku łyżek stołowych dziennie.

Liście świeżej cykorii zalać pół litra wody. Ogrzewać, aż do wrzenia, odstawić do naciągnięcia. Pić napar przed posiłkami po pół szklanki. Po paru dniach picia naparu poprawia się metabolizm, reguluje też on prace jelit, wątroby, żołądka.