znany lekarz
Sałatki

Sałatka do obiadu na zimę

SAŁATKA DO OBIADU  (na zimę)

  • 2 kg marchwi – zetrzeć na talarki
  • 1 kg cebuli (duże) – pokroić w paseczki
  • 3 duże słoiki ogórków kiszonych  - zetrzeć na talarki
  • 4 lub 5 papryk (czerwone) – pokroić w paseczki

ZALEWA:

  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • ¾ szklanki octu (spirytusowego)
  • ½ szklanki oleju
  • pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra , - ZALEWA ZAGOTOWAĆ.

Wykonanie:

Gotującą się zalewą zalać warzywa i gotować chwilę (około 10 minut) Jeżeli przeznaczamy do słoików, wystarczy gotować  ok.8 minut, a następnie pasteryzować 15 minut.  Jeżeli do zjedzenia od razu gotować dłużej (15 minut).

Smacznego!!!