SAŁATKA DO OBIADU (na zimę)
- 2 kg marchwi – zetrzeć na talarki
- 1 kg cebuli (duże) – pokroić w paseczki
- 3 duże słoiki ogórków kiszonych - zetrzeć na talarki
- 4 lub 5 papryk (czerwone) – pokroić w paseczki
ZALEWA:
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
- ¾ szklanki octu (spirytusowego)
- ½ szklanki oleju
- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra , - ZALEWA ZAGOTOWAĆ.
Wykonanie:
Gotującą się zalewą zalać warzywa i gotować chwilę (około 10 minut) Jeżeli przeznaczamy do słoików, wystarczy gotować ok.8 minut, a następnie pasteryzować 15 minut. Jeżeli do zjedzenia od razu gotować dłużej (15 minut).
Smacznego!!!