znany lekarz
Sałatki

Co to jest Kimczi

wikipedia

Kimczi pochodzi z Dalekiego Wschodu, a najbardziej popularna jest w Korei (z j.koreańskiego kimchi). Jest to kiszonka, której podstawowym składnikiem jest kapusta chińska. Ponadto do kimczi dodaje się wiele innych warzyw między innymi rzodkiewki, ogórki, zielone cebulki, chińskie pory, kabaczki, rzepę, mlecze, pieprz, sól. Aby jeszcze bardziej wzbogacić kimczi pod względem odżywczym dodaje się do niej owoce morza, ryby, fermentowane sosy rybne, ryż i inne. Podobnie jak my kapustę, Azjaci kiszą kimczi jesienią i spożywają ją przez całą zimę. Wszystkie produkty przygotowane do produkcji kimczi zalewane są solanką, następnie po jej usunięciu, ponownie składniki zalewane są nową zalewą, tym razem wzbogaconą różnorodnymi przyprawami np. imbirem, chili, czosnkiem. Kimczi kisi się podobnie jak kapustę. Zawartość kwasu mlekowego w kimczi wynosi 0,8%, a pH 4,2-4,5. Kimczi jest produktem o dużej zawartości witamin i składników mineralnych. Szczególnie polecane jest w diecie makrobiotycznej. Właściwości zdrowotne są nieocenione, w szczególności wykazuje właściwości antyrakowe.