znany lekarz
Choroby układu pokarmowego

RAK ŻOŁĄDKA

RAK ŻOŁĄDKA – najczęstszą formą raka żołądka jest rak gruczołowy, rozwijający się z komórek gruczołowych błony śluzowej żołądka, rzadszą formą jest chłoniak, który rozrasta się z tkanki limfatycznej, trzecią znaną formą to mięsaki, powstające z tkanki łącznej. Należy mieć na uwadze to, że nowotwór żołądka długo nie daje żadnych objawów. z kolei, kiedy te objawy się pojawią, to mogą one sugerować różne inne choroby. Chory odczuwa bóle żołądka po zjedzeniu, występuje utrata apetytu, nudności, wzdęcia, z czasem spada waga ciała, pojawiają się wymioty, krew w stolcu, niedokrwistość czyli anemia. Pierwsze objawy powinny spotkać się z natychmiastową reakcją chorego. Badania diagnozujące – gastroskopia, prześwietlenie – pozwolą właściwie ocenić stan chorego.

Zapobieganie nowotworom żołądka:

  • regularne odżywianie, zwracanie uwagi na żywność, która ma być zdrowa, świeża i lekkostrawna,
  • skuteczne leczenie stanów zapalnych żołądka,
  • dbałość o higienę,
  • unikanie nadmiaru alkoholu, leków, nikotyny.

Leczenie polega najczęściej na usunięciu guza nowotworowego oraz włączeniu chemioterapii, która ma zabezpieczyć przed rozsianiem nowotworu w całym organizmie. Ważną rolę odgrywa również leczenie dietą. Ziołolecznictwo może być bardzo skuteczną metodą uzupełniającą leczenie nowotworu, ale tylko w porozumieniu z lekarzem onkologiem i pod kontrolą lekarza-zielarza.