znany lekarz
Choroby układu pokarmowego

RAK JELITA GRUBEGO

RAK JELITA GRUBEGO RAK JELITA GRUBEGO fot. @ by Sebastian Kaulitzki - Depositphotos

RAK JELITA GRUBEGO – podstawowym objawem są zaburzenia w wypróżnianiu, zaparcia występują na zmianę z biegunką. Chory odczuwa nagłą potrzebę wypróżnienia, ma wzdęcia, w stolcu pojawia się krew, z czasem występują bóle brzucha, spadek wagi, niedokrwistość. W przypadku pojawienia się jakiegokolwiek z tych objawów należy bezzwłocznie wykonać badania, ponieważ w przypadku wczesnego wykrycia raka jelita grubego, wzrasta szansa na wyleczenie. Przyczyny raka jelita grubego są różnorodne: nieprawidłowe żywienie – dieta uboga w błonnik, substancje szkodliwe powstałe w wyniku smażenia, pieczenia, wędzenia, substancje chemiczne, konserwujące żywność, czynniki genetyczne, ciągłe stany zapalne jelit, polipy jelita.

Badania diagnostyczne obejmują: badanie krwi, badanie kału na obecność krwi, sigmoidoskopia (badanie dolnego odcinka epicy oraz odbytu), badanie radiologiczne, kolonoskopia, umożliwiająca zbadanie całego jelita grubego wraz z pobraniem wycinków do badania. Badanie rezonansem magnetycznym lub tomografem komputerowym wykonuje się w celu wykluczenia przerzutów. Podstawowym elementem w leczeniu raka jelita grubego jest chirurgiczne usunięcie całego segmentu jelita z guzem i fragmentem zdrowego odcinka jelita. Następnie oba końce jelita zespala się i jelito zaczyna właściwie funkcjonować. Po operacji, w zaawansowanej fazie choroby, zaleca się chemioterapię wraz z radioterapią.