Organizm człowieka w ciągu całego jego życia produkuje wolne rodniki, które bardzo łatwo wchodzą w reakcje chemiczne z sąsiednimi cząsteczkami. Efektem tej reakcji jest proces utleniania, wywołujący w organizmie różnorodne schorzenia. Utlenienie np. cholesterolu we krwi, powoduje odkładanie się złogów tłuszczów w tętnicach, co jak wiadomo, w konsekwencji może przyczynić się do zawału serca lub zatoru mózgu. Wolne rodniki tworzą się w organizmie pod wpływem różnych czynników - są to np. palenie papierosów, niewłaściwe odżywianie (np. jedzenie smażonych potraw), brak produktów w żywieniu, które zawierają przeciwutleniacze, stres, wyczerpanie fizyczne, częste choroby, zanieczyszczenie powietrza i inne.
Wolne rodniki przyczyniają się do wielu chorób - w tym nowotworowych i chorób serca oraz przyspieszają proces starzenia. Ich szkodliwe działanie hamują naturalne przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty wytwarzane w organizmie. Niestety, z wiekiem organizm człowieka ma ich coraz mniej. Należy więc dostarczać je organizmowi w formie pożywienia. Przeciwutleniaczami są witaminy C, E, beta-karoten, pierwiastki takie jak: miedź, mangan, selen, cynk oraz substancje fitochemiczne jak: karotenoidy (pomagają w przekazywaniu substancji między komórkami, jednym z nich jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych), flawonoidy (zwalczają wirusy i bakterie). Substancje fitochemiczne występują w owocach, warzywach, zielonej i białej herbacie, winie i gorzkiej czekoladzie. Najwięcej antyoksydantów zawiera czerwona fasola, ale i pozostałe gatunki fasoli zachwycają bogactwem witamin i składników mineralnych. Są to: fasola czarna, fasola biała (cannellini), bób, fasolnik chiński, cieciorka, fasola lima, fasola navy, fasola kidney.
Fasola wykorzystywana jest do sporządzania zup, dań mięsnych, gulaszów, sałatek, past kanapkowych. Wspaniale smakuje pasta przyrządzona z ugotowanej fasoli, którą rozdrabniamy mikserem, dodajemy do niej zioła (cząber, kolendra, kminek lub majeranek, bazylia), oliwę z oliwek i rozgnieciony czosnek. Bardzo smaczna bomba witaminowa!
Bogactwem antyoksydantów pochwalić mogą się również inne rośliny: borówka amerykańska, jeżyny, suszone śliwki, śliwki węgierki, karczochy, maliny, truskawki, jabłka, orzechy pekan, czereśnie.
U niektórych osób zapotrzebowanie na antyoksydanty jest znacznie większe, np. u osób palących papierosy, osłabionych ciągłymi infekcjami lub złym odżywianiem, czy cierpiących na depresje.
Nie zapominajmy o roli, jaką spełniają w naszym organizmie przeciwutleniacze: