znany lekarz
Leki naturalne

Poziomka pospolita (Fragaria vesca)

Poziomka pospolita (Fragaria vesca) Poziomka pospolita (Fragaria vesca) fot. MPetrila sxchu

Jest to niewielka bylina z rodziny różowatych, rozpowszechniona w klimacie umiarkowanym niemal na całym świecie, znana powszechnie ze swoich jadalnych owoców. W Polsce rośnie w widnych lasach sosnowych całego kraju, na niżu i w górach po strefę kosodrzewiny. Znane są różne formy uprawne poziomki. Uprawiane są liczne odmiany różniące się kształtem, barwą i wielkością owoców oraz plennością i odpornością na choroby. Poziomka pospolita ma łodygę do 30 cm wysokości, owłosioną, liście ogonkowe, trójlistkowe, o brzegu piłkowanym. Kwiaty białe, promieniste. Owoc rzekomy, powstający przez umięśnienie dna kwiatowego, czerwony, pachnący, smaczny. Do celów leczniczych zbiera się ze stanu dzikiego przez cały okres wegetacji zdrowe, zielone liście poziomki z ogonkami lub bez nich i suszy w warunkach naturalnych zacienionych i przewiewnych. Surowcem jest liść poziomki (młode liści bywają używane jako namiastka herbaty). Liści poziomek uprawianych nie zrywa się, ponieważ obniżają plon owoców. Owoce poziomki służą w stanie świeżym do celów spożywczych.

Ze względu na obecność flawonoidów odwary z liści poziomki działają słabo moczopędnie, ułatwiając usuwanie z organizmu jonów sodowych i chlorkowych oraz szkodliwych produktów przemiany materii, rozpuszczalnych w wodzie.  Garbniki zawarte w liściu mają słabe działanie ściągające na błony śluzowe przewodu pokarmowego, a także przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.  Owoc poziomki ma działanie odżywcze i witaminizujące. Sok i same owoce mają własności odtruwające. Liście poziomki wchodzą w skład mieszanek recepturowych ziołowych moczopędnych, przeciwbiegunkowych. Owoce poziomki stosowane są również zewnętrznie do maseczek kosmetycznych.