PIERWIOSNEK LEKARSKI (Primula veris) – w stanie naturalnym można go spotkać w miejscach nasłonecznionych, na wzgórzach, obrzeżach lasów suchych. Rośnie w całej Europie. Inne nazwy: prymulka, prymula. Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie korzenie, ale też kwiaty i liście.
Składniki odżywcze: saponiny trójterpenowe zawierąjace kwas prymulowy, garbniki, glikozydy, gorycze, sole mineralne, niewielkie ilości olejku eterycznego.
Właściwości lecznicze: skutecznie leczy stany chorobowe gardła, krtani, oskrzeli, ma działanie wykrztuśne, rozrzedza śluz, ale również zwiększa jego produkcję w układzie oddechowym, co przynosi ulgę w suchym kaszlu. Pomocny w leczeniu gruźlicy i pylicy płuc. Uwaga: niektóre osoby mogą być uczulone na pierwiosnek, nie wolno przesadzać z ilością wypijanych odwarów lub nalewek; ½ korzenia pierwiosnka zalać szklanką wody i gotować 5 min, pić po jednej dużej łyżce w odstępach co 3 godz.