znany lekarz
Żywienie

Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum)

Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum) Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum) fot. wikipedia org

Ostrożeń warzywny to gatunek należący do roślin astrowatych. Występuje w niemal całej Europie oraz w Azji. W Polsce spotkać go można na wilgotnych łąkach, torfowiskach, w zaroślach i wzdłuż rowów. Wyglądem przypomina oset. Ma długą, grubą łodygę, osiągającą do ok. 1 m wysokości z dużymi ząbkowanymi odziomkowymi liśćmi na dole i mniejszymi łodygowymi w górnej części. Kwiaty tworzą koszyczki na szczytach łodyg. Mają barwę jasnożóltą lub purpurową. Owoc to niełupka pokryta białym puchem. Roślina kwitnie od lipca do września. Zbiór surowca zielarskiego, jakim jest ziele ostrożenia, odbywa się na początku kwitnienia. Do celów leczniczych wykorzystuje się liście i kwiaty. Rozłożone cienką warstwą suszy się je w miejscach zacienionych, przewiewnych i suchych. Można również suszyć w suszarniach w temp. do 350C.

Substancje czynne i właściwości lecznicze

Podstawowe substancje czynne to: flawonoidy, fitosterole, triterpeny, garbniki, kwasy organiczne, alkaloidy, żywice, pektyny, karotenoidy, cukry i sole mineralne. Ze względu na zawartość tych substancji, ostrożeń wykazuje wiele właściwości leczniczych. Działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie. Usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, wzmacnia organizm np. po przebytej chorobie, stosowany jest w reumatoidalnym zapaleniu stawów i mięśni, schorzeniach nerek, niestrawnościach, biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Zewnętrznie ma zastosowanie w zapaleniu spojówek, trądziku, zmianach alergicznych skóry, oparzeniach, łupieżu, wypadaniu włosów.

Odwar z ziela ostrożenia: 2 łyżki ziela zalewamy 2 szklankami ciepłej wody i podgrzewamy aż do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut i odstawiamy. Po 10 minutach przecedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie po ½ szklanki jako środek wzmacniający i moczopędny.