znany lekarz
Witamina BC

Kwas foliowy a procesy życiowe

Kwas foliowy a procesy życiowe Kwas foliowy a procesy życiowe

Kwas foliowy (folacyna, folian) to rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy witaminy B, nazywana również witaminą B9,  witaminą BC lub witaminą M. Witamina ta odkryta została w szpinakszpinaku w latach 40-tych XX w. Kwas foliowy pełni bardzo ważną rolę w wielu procesach życiowych organizmu. Przede wszystkim uczestniczy w metabolizmie białek i cukrów, jest obecny w każdym podziale komórki. Służy do tworzenia kwasów nukleinowych RNA i DNA.

Kobiety w ciąży i planujące ciążę powinny profilaktycznie przyjmować kwas foliowykwas foliowy, który od chwili poczęcia odgrywa ogromną rolę w rozwoju płodu, zapobiega powstawaniu różych wad rozwojowych jak np. rozszczepienie kręgosłupa czy rozszczep podniebienia. Kwas foliowy zmniejsza również niebezpieczeństwo wystąpienia zatrucia ciążowego, krwotoków, czy przedwczesnego urodzenia dziecka. Dla karmiących matek ma cenne właściwości wspomagające laktację.

Inną ważną cechą kwasu foliowego jest to, że obniża on w organizmie homocysteinę, której zbyt duża ilość uszkadza naczynia krwionośne i przyczynia się do powstania miażdżycy oraz chorób serca. Nadmiar homocysteiny przyczynia się również do rozwoju osteoporozy i depresji. Kwas foliowy chroni nasze kości, leczy gościec, chore nerwy, chroni przed pasożytami jelitowymi, zatruciami pokarmowymi, zespołem jelita drażliwego. Pomaga zwalczać niedokrwistość, poprawia apetyt.

Niedobór kwasu foliowego w organizmie wywołuje przykre dolegliwości: osłabienie, łatwe męczenie się, rozdrażnienie, brak łaknienia, ból języka, pękanie kącików ust, pojawienie się trądziku, zakłócenia pracy serca, przewlekłe biegunki. Spadek kwasu foliowego w organizmie występuje często u osób chorych, zażywających leki np. przeciwnowotworowe, przeciwpadaczkowe, będacych w depresji, uzależnionych od alkoholu oraz u ludzi starszych.

Doskonałym źródłem kwasu foliowego są ziarna zbóż, wątroba, fasolafasola, szparagi, szpinak, brokułybrokuły, morele, dynia, awokado, żółtka jaj, drożdże.

Kwas foliowy w postaci preparatów należy podawać w zestawie z witaminą B12, nadmiar jednej z tych witamin daje objawy niedoboru drugiej. Zalecana dzienna dawka kwasu foliowego u osób dorosłych wynosi 200 µg, a dla kobiet w ciąży 400 µg.