KOZIERADKA POSPOLITA (Trigonella foenum-graecum) – znana również pod nazwą grecka koniczyna, greckie ziele. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny motylkowatych. Pochodzi z Azji, uprawiana obecnie również w Europie. W Polsce spotykana jest odmiana zwana kozieradką błękitną, rośnie na miedzach, pastwiskach, polach. Owocem kozieradki jest strąk z nasionami. Surowcem leczniczym są nasiona. W kuchni jako dodatek smakowy do pizzy, spaghetti, past serowych i sałatek.
Składniki odżywcze: białko, związki tłuszczowe, substancje śluzowe, witamina PP, saponiny, cholina, lecytyna, substancje gorzkie, garbniki, flawonoidy, substancje mineralne (potas, sód, wapń, magnez, mangan, żelazo, fosfor, siarka, krzem);
Właściwości lecznicze: pobudza trawienie, substancje śluzowe chronią błonę śluzową przewodu pokarmowego, wzmacnia wydzielanie soku trzustkowego, działa wzmacniająco na organizm, wspomaga metabolizm. Zewnętrznie stosowana na rany, ropne zapalenie skóry, czyraki. Zmielone nasiona kozieradki (ok.10 dag) zalewamy wodą i dodajemy ½ łyżeczki octu, podgrzewamy, następnie rozprowadzamy na gazie opatrunkowej i przykładamy do chorego miejsca.