znany lekarz
Żywienie

Kolendra siewna (Coriandrum sativum)

Kolendra siewna (Coriandrum sativum) Kolendra siewna (Coriandrum sativum) fot. HZell wikiipedia

Kolendra siewna pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Obecnie znana i uprawiana jest niemal na całym świecie: w Europie, Afryce Północnej, Azji, Ameryce Północnej i Południowej. Lubi miejsca nasłonecznione, osłonięte od wiatru, gleby ciepłe, lekkie. Należy do rodziny selerowatych. Jest rośliną jednoroczną. Znane są dwie podstawowe odmiany: drobnoowocowa i gruboowocowa. Dolne liście mają długie ogonki, blaszki pojedyncze lub podzielone, wrębne i karbowane, górne listki drobne, pierzaste. Kwiaty są małe, barwy białej lub różowej, tworzą baldachy. Owoce to rozłupnie koloru słomkowo-brunatnego. Kolendra kwitnie w czerwcu i lipcu, jej owoce dojrzewają w sierpniu. Surowcem zielarskim jest owoc kolendry. Zbiór owoców odbywa się w czasie dojrzewania baldachów głównych, kiedy owoce brunatnieją. Należy zwrócić uwagę na  fakt, że owoce kolendry dojrzewają stopniowo. Po ścięciu całej rośliny, pozostawia się ją na polu, tak, aby owoce dojrzały i podeschły. Dosuszoną kolendrę młóci się. Do celów leczniczych wykorzystuje się kolendrę drobnoowocową o dużej zawartości olejku eterycznego. Substancje czynne zawarte w kolendrze: olejek eteryczny, kumaryny, związki białkowe, fitosterole, flawonoidy, kwasy organiczne, olej tłusty, węglowodany, garbniki, Witamina C, sole mineralne i triterpeny.

Właściwości lecznicze. Kolendra wykazuje działanie lecznicze na układ pokarmowy. Posiada właściwości żółciotwórcze, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Linalol zawarty w olejku eterycznym działa rozkurczającą na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, likwidując wzdęcia, bóle brzucha i hamując nadmierną fermentacje jelit. Kolendra działa również moczopędnie. Zewnętrznie stosujemy olejek z kolendry: do płukania jamy ustnej oraz w okładach na trudno gojące się rany i oparzenia. Kolendra jest cenną przyprawą, wykorzystywana do przyrządzania potraw mięsnych, wędlin, pasztetów, marynat, kiszenia ogórków, jako dodatek do ciast (szarlotki), pierników i kruchych ciasteczek, sałatek, ryżu.  Jest składnikiem mieszanki przyprawowej curry. Kolendra wykorzystywana jest również w przemyśle spirytusowym ( produkcja wódek, likierów), kosmetycznym i perfumeryjnym.

Napar z kolendry: 1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalewamy szklanka wrzącej wody i odstawiamy do zaparzenia przez ok. 15 min. Pijemy ½ szklanki 2-3 razy dziennie. Działo wiatropędnie, reguluje trawienie, pobudza apetyt, znosi uczucie przepełnienia w żołądku.