znany lekarz
Żywienie

Kapusta - temat rzeka

Kapusta - temat rzeka Kapusta - temat rzeka

To jedno z tych warzyw, znane od niepamiętnych czasów, którego zalety trudno zliczyć. W fitoterapii zalicza się ją do ścisłej czołówki wśród warzyw uzdrowicieli. Ceniona w starożytnym Rzymie, gdzie leczono się za pomocą okładów z kapusty, ceniona również w rzymskiej medycynie za jej dobroczynne właściwości. Zawiera glukozynolany, jedne z najsilniejszych związków antyrakowych.

Szeroko opisywane są w literaturze szczególnie pozytywne właściwości w zapobieganiu rakowi płuc. W profilaktyce antyrakowej wymienia się również zapobieganie nowotworom jelita grubego, piersi, żołądka, jak również pęcherza. Jeżeli chodzi o choroby skóry, jednym ciągiem można wymienić opryszczkę, egzemę, trądzik, łupież. Również w wielu krajach w medycynie tradycyjnej wykorzystywana do leczenia odmrożeń, oparzeń, reumatyzmu, owrzodzeń, czyraków, żylaków, zapalenia opłucnej.

Nie zapominajmy o jej historycznym znaczeniu, znana była jako warzywo, które przyczyniło się do umilania podróży morskich (zmorą długich podróży morskich był szkorbut), bo odkryto zalety kiszonej kapusty jako składnika bomby witaminowej, w tym oczywiście witaminy C. Zawiera również wit. A, B i E, jak również spore ilości minerałów takich jak: jod, siarka, magnez, żelazo. Jeżeli chodzi o zawartość witaminy C w kategorii warzyw, kapusta znajduje się w ścisłej czołówce – 47 mg w kapuście białej surowej. Wskazana dla diabetyków i co jeszcze raz warto podkreślić ma dobroczynne właściwości dla płuc i całego układu oddechowego, między innymi ze względu na sporą ilość łatwo przyswajalnej siarki.

Zaleca się spożywanie w postaci surowej (liście kapusty), soków, parzonej i gotowanej, jak również kiszonej. Znane jest powiedzenia Katona,  który stwierdził, że dzięki kapuście Rzymianie przeżyli sześć wieków bez pomocy lekarzy.

W Polsce znaną formą spożywania kapusty, najcięższą z medycznego punktu widzenia i najwspanialszą z kulinarnego, jest bigos. W starożytności powszechnie już wiedziano o  dobroczynnym działaniu kapusty na kaca, w Polsce zalicza się to do wiedzy elementarnej. Prowadzone badania naukowe potwierdzają te zalety, choć jak już mówiliśmy znane już były w czasach starożytnych (szczególnie chodzi tutaj o sok z kiszonej kapusty).

W medycynie tradycyjnej, ludowej czy niekonwencjonalnej powszechnie używa się liści kapusty w postaci okładów. Jedzmy więc, pijmy i okładajmy się kapustą.

Nie zapominajmy tez o bigosie, bo to element kultury i tradycji, rzecz nie tylko pyszna, ale wręcz święta. Będziemy zresztą o tym jeszcze pisać, bo można naprawdę zrobić pyszny bigos, eliminując przesadną ilość tłuszczu wieprzowego na rzecz suszonych owoców (szczególnie śliwek), ale również żurawiny, rodzynek, suszonych jabłek. Zresztą kapusta ma kapitalne znaczenie (po odpowiednim przygotowaniu-przepisy oczywiście u nas) w detoksykacji organizmu i odchudzaniu.