znany lekarz
Żywienie

Herbaciane orzeźwienie

Herbaciane orzeźwienie Herbaciane orzeźwienie fot. fotolia

Mrożone napoje są jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań w walce z wysokimi temperaturami. Zdrową propozycją, która nie tylko nas orzeźwi, ale i z powodzeniem zastąpi słodzone soki i napoje gazowane jest herbataherbata. Podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić i skomponować smak letnich naparów z dodatkami.

Tradycja przyrządzania mrożonej herbaty swoje początki zawdzięcza amerykańskim zwyczajom serwowania drinków alkoholowych na bazie naparu. Anyżowy arak, szampan, brandy, rum - dzięki kulinarnej wyobraźni barmanów łączono herbatę z niemal każdym dostępnym w XIX-wiecznych lokalach trunkiem. Choć pierwsze wzmianki o przyrządzaniu napojów bezalkoholowych pojawiają się kilkadziesiąt lat później w poradnikach kierowanych do amerykańskich gospodyń domowych, prawdziwą popularność zdobywają one dopiero w 1904 roku. Podczas odwiedzanych przez ok. 20 milionów uczestników targów World’s Fair w St. Louis, zauważając niskie zainteresowanie gorącym naparem z powodu panujących w tym czasie upałów, herbaciany kupiec wpada na pomysł serwowania napoju w wersji mrożonej. Dziś propozycja ta cieszy się niezwykłą popularnością głównie w egzotycznych krajach, gdzie tradycyjny herbaciany napar wzbogacany jest o typowe dla danej kuchni dodatki. Jak samodzielnie przygotować orzeźwiający napój? Kluczem do uzyskania idealnej kompozycji smakowej jest odpowiedni sposób parzenia konkretnych rodzajów herbaty i właściwy dobór dodatków.

 

Klasyka na bazie czarnej herbaty

 

Jednym z rodzajów najchętniej wykorzystywanych do przyrządzania mrożonych napojów jest herbata czarna. Wyrazista Assam, lekko ostra Darjeeling, wzbogacana bergamotką Earl Grey, mnogość odmian umożliwia dobranie bukietu smakowego wedle naszych preferencji. To co łączy każdą z nich to natomiast sposób parzenia, pozwalający na wydobycie intensywnego aromatu. Przygotowanie napoju mrożonego na bazie czarnej herbaty powinniśmy rozpocząć od zalania mieszanki tzw. białym wrzątkiem, czyli wodą o temperaturze 95-96 stopni C. Jej zaparzanie powinno trwać od 3 do 4 minut, następnie czekamy, aż herbata wystygnie - podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Tak przyrządzaną herbatę wlewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Całość uzupełniamy dodatkami i serwujemy ze słomką - dodaje ekspert. Czarna herbata, znana z pobudzających właściwości, w wersji mrożonej doskonale sprawdza się w klasycznym, orzeźwiającym  połączeniu z sokiem lub plastrem cytryny i świeżą miętą. Słodząc napar, biały cukier warto zastąpić zdrowszą i odżywczą alternatywą w postaci miodu.

Orzeźwienie w kolorze zieleni

Podobny sposób przygotowania dotyczy mrożonych herbat na bazie odmiany zielonej. Warto jednak pamiętać, że tego typu susz powinniśmy zalewać wodą o temperaturze 60 do 80 stopni C. Parzenie ok. 2 minut pozwoli uzyskać napar o pobudzających właściwościach, idealny na letnie, gorące dni. Tego typu herbata dobrze komponuje się ze świeżymi owocami - mango, papają, brzoskwinią czy ananasem. Jako wzbogacające uzupełnienie napoju mrożonego dobrze sprawdzą się one w postaci purée. Obrany owoc drobno siekamy lub blendujemy, dodając do niego odrobinę mięty lub miodu do smaku. Następnie przelewamy do szklanki z herbatą i lodem i mieszamy. Owocowa siła Doskonałym rozwiązaniem, które z powodzeniem może być serwowane także dzieciom,

 

Owocowa siła

Doskonałym rozwiązaniem jest mrożona herbata przygotowana na bazie mieszanek owocowych. - Warto pamiętać, by przy wyborze kierować się przede wszystkim składem herbaty i sprawdzić, czy jest ona skomponowana z naturalnego suszu - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W przeciwieństwie do herbat aromatyzowanych, taka propozycja oprócz bogatych walorów smakowych, jest również całkowicie pozbawiona teiny, może więc być spożywana przez najmłodszych. Dobrym rozwiązaniem są herbaty w piramidkach, których kształt umożliwia pełne rozwinięcie się suszu podczas parzenia - dodaje ekspert.

Przygotowywanie naparu owocowego rozpoczynamy od parzenia mieszanki przez ok. 5 minut. Następnie napój studzimy i gdy osiągnie temperaturę pokojową wkładamy do lodówki, aż do momentu całkowitego schłodzenia. Zwykle intensywny bukiet smakowy herbat owocowych nie wymaga wzbogacania dodatkami. Zwolennikom słodszych propozycji do gustu może przypaść jednak połączenie napoju o smaku czerwonych owoców jagodowych z odrobiną miodu albo kompozycja odmiany cytrynowej i trawy cytrynowej z miętą lub świeżą stewią.

Poczuj miętę

Dzięki naturalnemu, orzeźwiającemu działaniu, w upalne dni doskonale sprawdzi się również mrożona herbata przygotowana na bazie suszonych liści mięty. Podobnie jak w przypadku mieszanek owocowych, tego typu propozycję przygotujemy poprzez zaparzenie naparu, ostudzenie go do temperatury pokojowej i schłodzenie w lodówce. Do serwowanej w wysokiej szklance z lodem herbaty możemy dodać plaster limonki lub pomarańczy, które idealnie podkreślą orzeźwiający smak napoju. 

Pobudzenie z kawową nutą

Ciekawą propozycją jest tradycyjny azjatycki napój Hongkong Espresso w wersji mrożonej. Do jego przyrządzenia posłuży 70 mln czarnej lub zielonej herbaty, espresso oraz odrobina mleka i cukru. Dzięki połączeniu intensywnego w smaku naparu herbacianego oraz stymulującej kawy, uzyskamy napój, który doskonale pobudzi nas i orzeźwi w letnie dni. Mrożone Hongkong Espresso przygotowujemy, łącząc herbatę, kawę i mleko, pozostawiając następnie całość do ostygnięcia. Gdy osiągnie ona temperaturę pokojową, napój przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem.  

 

Kontakt dla mediów:

Katarzyna Nowakowska PR Manager

More&More Marketing mob. 571.246.667 e-mail: katarzyna@getmorepr.pl