0,9-1,6 mmol/l (2,5-5 mg/dl)
Dzieci: 1,3-2,26 mmol/l (4-7 mg/dl)
Fosfor w organizmie znajduje się w kościach (85%), mięśniach (6%), w innych tkankach (9%), a tylko 1% fosforu ustrojowego znajduje się w płynie pozakomórkowym, 14% w płynie śródkomórkowym, pozostała ilość w kościach. Stężenie zależy przede wszystkim od podaży fosforanów z pokarmem, od stopnia wchłaniania w układzie pokarmowym oraz wydalania z moczem.
Podwyższona wartość fosforu:
- ostra i przewlekła niewydolność nerek,
- niedoczynność przytarczyc,
- nadmierna mobilizacja fosforanów z kości,
- nadmierne uwalnianie fosforanów z rozpadających tkanek (infekcje, nadmierny wysiłek fizyczny, rozpad komórek nowotworowych w wyniku chemioterapii, kwasica z odwodnieniem, urazy),
- zbyt duże wchłanianie fosforanów z układu pokarmowego.
Obniżona wartość fosforu:
- spożywanie pokarmów z małą ilością fosforanów,
- zbyt mała ilość fosforanów wchłanianych z układu pokarmowego (biegunki, wymioty, zażywanie leków, wiążących fosforany),
- nadmierna utrata fosforanów przez nerki (nadczynność przytarczyc, niektóre nowotwory,
- u chorób poparzonych, z cieżkimi urazami, w porzypadku zatrucia salicylanami, u chorych z kwasicą ketonową, zasadowicą oddechową.