znany lekarz
Żywienie

Dieta śródziemnomorska najlepsza na układ krążenia

Dieta śródziemnomorska najlepsza na układ krążenia Dieta śródziemnomorska najlepsza na układ krążenia fot. Giuseppe Mascia

Badania naukowe wykazały, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich zdecydowanie rzadziej chorują na serce i nowotwory, a także żyją dłużej niż pozostali mieszkańcy Europy. Dieta śródziemnomorska należy bowiem do najbardziej korzystnych dla zdrowia - zapobiega miażdżycy, podnosi odporność, chroni przed udarami, poprawia kondycję i samopoczucie. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich spożywają zdecydowanie mniej produktów wysoko przetworzonych. Zamiast masła i innych tłuszczów zwierzęcych oraz utwardzanych olejów roślinnych stosują oliwę z oliwek. Spożywają bardzo duże ilości warzyw i owoców, pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej, ziarna zbóż, orzechy, gruboziarniste kasze, razowe makarony. Do potraw dodają duże ilości czosnku, cebuli i ziół . Podstawą dań nie jest czerwone mięso, ale ryby i owoce morza oraz woda mineralna i lampka czerwonego wina zamiast słodkich soków i napojów gazowanych. Do tego niskotłuszczowe sery owcze i kozie oraz naturalne jogurty, a zamiast słodyczy owoce.

Dlaczego ryby? To źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki którym chronimy serce przed miażdżycą, nadciśnieniem i chorobą wieńcową, a także wzmacniamy układ nerwowy. Ponadto ryby zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz sporą ilość jodu oraz witaminy B. Ryby tłuste np. tuńczyk czy sardynka dostarczają także dużo witamin A,D i E oraz żelaza. Mięso z ryb jest bardzo pożywne. Polecane jest wszystkim, za wyjątkiem osób uczulonych na ryby i skorupiaki i cierpiących na skazę moczanową. Ryby spożywane w diecie śródziemnomorskiej to: łosoś, tuńczyk, halibut, mintaj, sardynki, okoń, morszczuk.

Dlaczego owoce morza? Są bogatym źródłem cynku, potasu, fosforu i magnezu. Najwięcej jest cynku, który reguluje ważne procesy metaboliczne w organizmie, pełni istotną rolę w budowie i funkcjonowaniu błon komórkowych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych ciałek krwi i działa przeciwutleniająco. Do potraw dodajemy więc: kraby, krewetki, małże, kalmary, ośmiornice, ostrygi, mule.

Dlaczego warzywa? Są źródłem witamin, soli mineralnych, flawonoidów, karotenoidów i polifenoli, dzięki którym wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe. Warzywa bogate są również w błonnik chroniący jelita. Najbardziej popularne warzywa w diecie śródziemnomorskiej to: pomidory, bakłażany, papryka, czosnek, cebula, oliwki, fasola , groch, bób, soja, soczewica.

Dlaczego makarony? Najlepsze makarony wyprodukowane z twardej pszenicy durum oraz mąki razowej obfitują w błonnik , pobudzający perystaltykę jelit.

Dlaczego przyprawy? Zastępują szkodliwą sól. Czosnek i cebula wykazują silne właściwości antybakteryjne, a zioła takie jak bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, szałwia, oregano, oprócz walorów zapachowo-smakowych dostarczają silnych przeciwutleniaczy, a więc mają działanie antynowotworowe.

Dlaczego oliwa z oliwek? Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, chroniące układ krążenia przed miażdżycą i chorobą wieńcową oraz witaminę E, która jest silnym antyoksydantem.

Dlaczego czerwone wino? Zawiera polifenole chroniące przed miażdżycą i działające przeciwzakrzepowo.

Jak widzimy dieta śródziemnomorska dostarcza nie tylko niepowtarzalnych wrażeń smakowych, ale obfituje w wiele cennych składników wpływających na nasz zdrowie. Warto, aby na stałe zagościła w naszych domach. Można ja z powodzeniem stosować również w naszej szerokości geograficznej.