Cholina - substancja wiatminopodobna, która jest niezbędna do wytwarzania i prawidłowego funkcjonowania komórek. Może być syntetyzowana w organizmie ludzkim, jednak zdecydowanie najważniejszą role odgrywa jej podaż w składnikach pokarmowych. Wraz z inozytolem uczestniczy w metabolizmie tłuszczy i cholesterolu, pomaga usunąć tłuszcz z wątroby, zapobiega odkładaniu cholesterolu na ściankach tętnic i powstawaniu kamieni żółciowych. Chroni układ nerwowy, uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych, wpływa na pamięć i koncentrację. Niedobór choliny może być spowodowany nadmierna ilością spożywanego alkoholu. Główne objawy braku choliny w organizmie to: choroby wątroby i nerek, miażdżyca tętnic, wysokie ciśnienie krwi, wzrost poziomu cholesterolu, problemy z pamięcią i koncentracją. Cholinę znajdziemy w takich produktach spożywczych jak: soja, zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe, serca wołowe, móżdżek, wątróbka, żółtka jajek, orzechy, drożdże. W przypadku długotrwałego braku choliny w organizmie, ważna jest zażywanie suplementów, jednak z duża ostrożnością, aby nie przedawkować. Zawsze powinna być stosowana z witaminami z grupy B, jej skuteczność wzrasta w obecności witaminy A i kwasu linolowego. Przedawkowanie może objawiać sie nudnością, wymiotami, spadkiem ciśnienia krwi, potliwością, a także wydzielaniem charakterystycznego "rybiego" zapachu. Główne zastosowanie lecznicze choliny to: choroby wątroby np. jej marskość, wysoki poziom cholesterolu, zaburzenia pamięci i koncentracji, rozdrażnienie, choroba Alzheimera.