znany lekarz
Badania biochemiczne krwi

Cholesterol

Cholesterol Cholesterol fot. pixabay

Cholesterol

Cholesterol całkowity:

wartości prawidłowe: 150-200 mg/dl (3,9-5,2 mmol/l)
wartości graniczne: 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l)
wartości nieprawidłowe:
> 250 mg/dl (>6,5 mmol/l)

Cholesterol LDL (zły cholesterol):

wartości prawidłowe: < 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l)
wartości graniczne: 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l)
wartości nieprawidłowe: > 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l)

Cholesterol HDL (dobry cholesterol):

wartości prawidłowe: mężczyźni: 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l),

kobiety: 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)

Cholesterol to lipoproteiny produkowane w wątrobie. Wzrost stężenia cholesterolu całkowitego występuje we wrodzonych zaburzeniach przemiany lipidowej, w niewydolności nerek, cukrzycy, łuszczycy, zespole nerczycowym, w niedoczynności tarczycy, zastoju żółci,  chorobie alkoholowej, w diecie, bogatej w cholesterol. Spadek stężenia cholesterolu całkowitego wywołują choroby wątroby (marskość wątroby, martwica wątroby, uszkodzenie wątroby, spowodowane zatruciem lub infekcją, głodzenie, posocznica, nadczynność tarczycy, niedokrwistość).

Cholesterol LDL nazywany „złym cholesterolem” transportuje substancje lipidowe z wątroby do krwi, a następnie do organów w organizmie. Zbyt duże ilości tego cholesterolu powodują jego odkładanie w naczyniach krwionośnych, co z kolei może przyczynić się do wielu groźnych chorób jak: miażdżyca, zawał serca, czy wylew krwi do mózgu.

Zbyt wysoki cholesterol LDL może mieć podłoże genetyczne, ale często wynika ze złego odżywiania, stresu, palenia papierosów.

Cholesterol HDL tzw. cholesterol dobry transportuje związki lipidowe z krwi do wątroby i zapobiega odkładaniu się komórek tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, a więc działa przeciwmiażdżycowo. Źródłem tego typu cholesterolu są kwasy omega 3, zawarte m.in. w tłuszczach rybich.